Německá prokuratura provedla razii v Commerzbank

10.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 10. září (ČTK) - Německá prokuratura v rámci vyšetřování podvodů s akciemi provedla razii v kancelářích německé bankovní společnosti Commerzbank. Oznámil to úřad prokuratury v Kolíně nad Rýnem. \"Plně spolupracujeme s úřady a doufáme, že se tato záležitost co nejrychleji vyřeší,\" uvedl mluvčí banky.

Vyšetřování se podle agentury Reuters soustředí na obchody označované jako cum-ex. Při nich si účastníci v době rozhodné pro výplatu dividendy mezi sebou rychle vyměňují akcie s nárokem a bez nároku na dividendu, takže finanční úřady ztrácejí přehled ohledně jejich vlastnictví. To následně umožňuje získat od finančních úřadů vícenásobnou refundaci daně z kapitálového majetku.

Vyšetřování těchto praktik začalo již v roce 2013. Podle prokurátorů Německo v důsledku vyplácení neoprávněných refundací přišlo o více než pět miliard eur (zhruba 130 miliard Kč), píše Reuters.

Podle loni zveřejněných výsledků vyšetřování mediální organizace Correctiv akciové obchody označované jako cum-ex připravily evropské země v čele s Německem minimálně o 55,2 miliardy eur (přes 1,4 bilionu Kč).

Commerzbank je druhou největší bankou v Německu. Od roku 1992 působí i na českém trhu, kde se zaměřuje hlavně na velké a střední podniky. V roce 2007 zahájila v České republice provoz její nízkonákladová pobočka mBank.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK