Akcie v USA smazaly počáteční ztráty, mírně silnější je i dolar

10.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Americké akcie dnes oslabovaly, dolů je táhla zejména statistika z Číny, která znovu přispěla k obavám z recese globální ekonomiky. Investoři se zbavovali především akcií technologických firem, naopak akcie velkých průmyslových podniků zpevňovaly, a pomohly tak mírnit celkový pokles. Těsně před koncem obchodování hlavní indexy ztráty smazaly a dostaly se do zisku, výjimkou byl trh Nasdaq. Na devizových trzích se mírně zvyšoval kurz dolaru, pozornost se stáčela k nadcházejícímu zasedání Evropské centrální banky (ECB).

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 velkých amerických podniků považovaných za páteř ekonomiky, zpevnil o 0,28 procenta a den uzavřel na hodnotě 26.909,43 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,03 procenta na 2979,39 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, v němž jsou akcie mnoha firem z odvětví vyspělých technologií, o 0,04 procenta klesl a uzavřel na 8084,16 bodu.

\"Vypadá to na přesun od růstových titulů k hodnotovým, zatím je ale brzy na to říct, zda je to trvalejší změna, nebo jen krátkodobý výkyv,\" řekl k situaci na trhu viceprezident finanční společnosti BB&T Wealth Management Bucky Hellwig.

Statistika z Číny ukázala, že výrobní ceny tam v srpnu klesly nejvýrazněji za poslední tři roky. Podle analytiků je to z části reakce na obchodní válku, kterou země od loňska vede se Spojenými státy. \"Slabé údaje, které přicházejí z Číny, jsou odrazem zpomalujícího tempa růstu ekonomiky v důsledku obchodních jednání,\" dodal Hellwig. Myslí si ale, že právě tyto problémy nakonec pomohou jednání mezi USA a Čínou usnadnit.

Vzhledem ke známkám zpomalení hospodářského růstu investoři očekávají, že americká centrální banka (Fed) přistoupí k dalšímu snížení úrokových sazeb, stejně jako ECB. Od té se očekává, že ve čtvrtek sníží úroky a možná obnoví také nákupy dluhopisů. Investoři nyní zvažují, zda budou nová opatření ECB účinná v boji proti zpomalování hospodářského růstu a zda jejich rozsah splní očekávání finančních trhů.

Ze ztrát se ale dnes v New Yorku nevymanily akcie automobilky Ford, kterým ublížilo snížení ratingu firmy. Obchodování nakonec uzavřely na 9,42 USD, což byl pokles o 1,26 procenta. Naopak energetické tituly díky pokračujícímu růstu cen ropy zpevňovaly, akcie ExxonMobil přidaly 0,81 procenta na 72,07 USD, akcie společnosti Chevron zpevnily o 2,06 procenta na 121,85 USD.

Na devizových trzích mírně zpevňoval dolar, podle analytiků z části kvůli očekávanému uvolnění měnové politiky v eurozóně. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 22:00 SELČ přidával 0,1 procenta na 98,394 bodu. Euro k dolaru ztrácelo do 0,1 procenta na 1,1042 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK