GM svolává v USA téměř 3,5 milionu vozů kvůli problému s brzdami

11.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 11. září (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors (GM) svolává ve Spojených státech téměř 3,5 milionu vozů k opravě problému s brzdami, který může prodloužit brzdnou dráhu a zvýšit riziko nehody. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

Ohlášené opatření zahrnuje některé automobily Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado, GMC Sierra, Chevrolet Suburban a GMC Yukon vyrobené od roku 2014. Podle GM má zjištěný problém vliv na brzdění pouze za \"výjimečných okolností\".

Automobilka o svolávání vozů informovala v materiálech pro americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), který tuto záležitost začal loni v listopadu předběžně vyšetřovat. Úřad měl tehdy zprávy o devíti nehodách a dvou zraněních souvisejících s tímto problémem.

Zatím není jasné, jaké náklady si opatření vyžádá. Společnost GM začátkem srpna oznámila, že ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 2,42 miliardy dolarů (zhruba 57 miliard Kč) z 2,39 miliardy dolarů před rokem, a to navzdory poklesu tržeb.

Celosvětový odbyt automobilky se ve čtvrtletí meziročně snížil o šest procent na 1,94 milionu vozů. Pokles byl nicméně kompenzován silným prodejem dražších aut s vysokou ziskovou marží, například sportovně-užitkových vozů (SUV).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK