MC: Přísnější ověřování plateb kartou se netýká plateb za MHD

11.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Přísnější ověřování karetních plateb, které zavádí evropská směrnice ke 14. září, se nevztahuje na platby v městské hromadné dopravě a na platby za parkování. ČTK to dnes řekl šéf obchodu a rozvoje Mastercard Martin Dolejš. Česká národní banka dnes varovala, že platební terminály mohou od soboty zamítat některé bezkontaktní platby kartami do 500 korun bez informace o důvodu zamítnutí.

\"V případě plateb v kamenných obchodech se zavádí počítadla na sčítání po sobě jdoucích transakcí bez ověření, kterých může být maximálně pět. Poté se musí uživatel ověřit. Na počátku se může stát, že zákazník může narazit na terminál, který jeho platbu bez PIN zamítne. V takovém případě je nutné kartu vložit do terminálu, který si pak požádá o zadání PIN, a vše proběhne, jak má,\" uvedl Dolejš. Tyto problémy jsou podle něj dočasné. Očekává, že se bude týkat malého počtu terminálů.

\"Připravit přechod k nové technologii je výzvou pro celý platební ekosystém a vyžaduje svůj čas nejen pro úspěšné zavedení, ale také řádné testování,\" doplnil ředitel Visa Marcel Gajdoš. Zákazníci by podle něj měli při autorizaci transakcí postupovat i po 14. září tak, jak jsou zvyklí. \"A zatímco banky budou novou technologii testovat, měli by obchodníci začít s implementací, což jim zároveň umožní zjistit, které z výjimek pro jejich zákazníky budou fungovat nejlépe,\" dodal.

Podle nařízení EU by měly mít platby kartou silné, dvoufaktorové ověření uživatele. To by mělo být vyžadováno při on-line přístupu k platebnímu účtu, při provádění elektronické platební transakce nebo při jakémkoli úkonu prostřednictvím komunikace na dálku, který by mohl vést k riziku platebního podvodu nebo jiného zneužití. Zároveň jsou v nařízení také výjimky, mezi něž patří bezkontaktní platby nízkých částek, důvěryhodní příjemci či opakující se transakce se stejnou částkou a stejným příjemcem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK