Nizozemci si stěžují ECB na víceúrovňové depozitní sazby

11.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 11. září (ČTK) - Nizozemský parlament dnes v nezvyklém kroku zaslal formální dopis Evropské centrální bance (ECB), ve kterém zdůraznil, že je proti zvažované politice víceúrovňových depozitních sazeb. Podle zákonodárců je to v rozporu ze zájmy Nizozemska. Dopis je adresovaný přímo prezidentovi ECB Mariovi Draghimu a ignoruje úmluvu, že centrální banky by neměly být vystaveny politickým tlakům, uvedla agentura Reuters.

Nizozemský parlament přijal návrh, podle něhož nabídnout bankám odstupňované či přednostně vyšší sazby u vkladů u ECB by bylo nespravedlivé k penzijním fondům. Ty jsou v současnosti nuceny investovat za záporné úrokové sazby.

Nizozemský penzijní fond státních zaměstnanců ABP, který má ve správě aktiva za 451 miliard eur (11,7 bilionu Kč), tak bude příští rok podle současných předpokladů zřejmě nucen snížit penze. To je v Nizozemsku velmi výbušné politické téma.

Zákonodárce Pieter Omtzigt, který je tvůrcem návrhu, uvádí, že odstupňování by zvýhodnilo obyvatele jihoevropských zemí, kteří tradičně spoří v bankách, na úkor nizozemských důchodců.

Zavedení víceúrovňových depozitních sazeb je jednou z několika možností, které ECB zvažuje kvůli stimulaci slábnoucí ekonomiky eurozóny. Rozhodovat o něm bude na svém čtvrtečním zasedání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK