Řetězci Billa vzrostly loni tržby na 27,7 mld. Kč, zvýšil i zisk

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Supermarkety Billa v Česku loni zvýšily tržby za prodej zboží o devět procent na 27,7 miliardy korun. Vzrostl i čistý zisk firmy o 60 procent na 591 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, která vyšla tento týden ve Sbírce listin. Billa patří do první desítky největších prodejců v ČR mimo jiné spolu s prodejnami firem Kaufland, Ahold či Tesco.

Ke konci loňského roku provozoval řetězec v Česku 225 prodejen a zaměstnával přes 6000 lidí. Loni v prosinci mimo jiné také přestal prodávat igelitové nákupní tašky a nahradil je taškami z recyklovaného papíru. Řetězec se soustřeďuje na podporu českých producentů, proto české potraviny tvoří již 78 procent jeho celkového sortimentu. Jsou také součástí jeho privátních značek.

Supermarkety Billa patří společně s diskontními prodejnami Penny Market do nadnárodní obchodní skupiny REWE Group. REWE je lídrem na rakouském trhu v prodeji potravinového a drogistického zboží a jedním z největších zaměstnavatelů v Rakousku. Na českém trhu značka působí od roku 1991.

Penny Marketu loni v Česku meziročně vzrostl obrat téměř o osm procent na 42 miliard Kč. Letos v únoru dostaly obchodní řetězce Billa a Penny Market od antimonopolního úřadu pokutu 164 milionů korun za zneužití významné tržní síly. Skupina Rewe pokutu akceptovala.

Největší tuzemský obchodní řetězec Kaufland zvýšil ve finančním roce 2017/2018 zisk před zdaněním o 56 procent na 3,08 miliardy korun a jeho tržby stouply o jedno procento na 57,6 miliardy korun. Za Kaufland se podle posledních hospodářských výsledků dostaly diskonty Lidl v ČR, díky růstu tržeb o pětinu na 52,3 miliardy poskočily ze čtvrtého na druhé místo žebříčku.

mrz rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK