ČSOB Pojišťovna loni vytvořila čistý zisk 904 miliony korun

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 19. září (ČTK) - ČSOB Pojišťovna loni zvýšila zisk po zdanění o pět procent na 904 miliony korun. Předepsané pojistné vzrostlo o 4,6 procenta na 13,357 miliardy korun. Podle pojišťovny se její tržní podíl vloni zvýšil o 0,3 procentního bodu a dosáhl hodnoty 7,8 procenta, uvádí výroční zpráva zveřejněná ve Sbírce listin.

Meziroční růst předepsaného pojistného ČSOB Pojišťovny vloni převýšil růst celého trhu. Podle metodiky České asociace pojišťoven (ČAP), která očišťuje předepsané pojistné o některé položky, zvláště o 90 procent jednorázově placeného životního pojištění, byly výsledky ještě příznivější. Jak uvedl předseda představenstva Jiří Střelický, pojistné na neživotní pojištění se meziročně zvýšilo o 13,1 procenta, u životního pojištění o 4,9 procenta.

Z neživotního pojištění bylo úspěšné zejména havarijní, kde meziroční růst předepsaného pojistného dosáhl 19,1 procenta, a pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, takzvané povinné ručení, s růstem 13,2 procenta. Předepsané pojistné na životní a neživotní pojištění bylo zhruba stejné.

Pojišťovna vloni uzavřela 611.611 nových smluv a vyřídila 222.364 pojistných událostí. Průměrný počet zaměstnanců pojišťovny vloni vzrostl o 30 na 715.

ČSOB Pojišťovna je součástí holdingu ČSOB, který je stoprocentní dceřinou společností KBC Bank NV. Za minulý rok byly vyplaceny dividendy v celkové výši 855 milionů korun, rok předtím 869 milionů korun.

V Pardubicích si chce pojišťovna vybudovat nové sídlo v areálu po bývalé továrně Prokop poblíž centra města. Dosud využívaný objekt na Masarykově náměstí nabízela městu pro nový magistrát, zastupitelé však jednání o koupi nakonec zastavili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK