Euro po nejnovější statistice z eurozóny oslabuje

23.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. září (ČTK) - Evropská měna dnes na devizovém trhu klesá. Může za to nejnovější slabá statistika z eurozóny, která posílila obavy o stav ekonomiky regionu.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,0997 USD a k jenu o 0,3 procenta na 118,15 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,1 procenta na 98,61 bodu. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny, činil 117,46 JPY.

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně se v září podle průzkumu IHS Markit téměř zastavil a je nejníže od poloviny roku 2013. V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, pak podnikatelská aktivita v září poprvé za více než šest let klesla. Dnešní statistika přišla necelé dva týdny poté, co Evropská centrální banka slíbila neomezená stimulační opatření k oživení eurozóny.

Podle analytika firmy Bannockburn Global Forex Marca Chandlera dnešní statistika z eurozóny zhatila naději, že eurozóna má už to nejhorší za sebou. Podporuje také ty, kteří vyzývají ECB k odvážnějším akcím.

Britská libra dnes klesla k dolaru nejníže za týden a oslabuje i k euru. Investoři čekají na signály pokroku v jednání o odchodu Británie z Evropské unie a na rozhodnutí nejvyššího soudu, zda vynucená přestávka v zasedání britského parlamentu je nezákonná, napsala agentura Reuters.

irl jd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK