AB InBev získá za akcie své asijské součásti mnohem méně

24.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 24. září (ČTK) - Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev získá za akcie své asijské součásti zhruba pět miliard dolarů (asi 118 miliard Kč). To je mnohem méně, než firma plánovala ještě v červenci. Primární veřejná nabídka (IPO) je letos ale i tak druhá největší po debutu akcií Uber ve Spojených státech. Firma dnes uvedla, že výnos z prodeje akcií Budweiser APAC použije na snížení dluhu. S akciemi asijské části se začne obchodovat 30. září.

AB InBev nabídne 1,45 miliardy akcií za cenu 27 hongkongských dolarů. Plánované rozmezí bylo 27 až 30 hongkongských dolarů za akcii. Že se nakonec rozhodla pro nižší nabídkovou cenu, společnost zdůvodnila vyšším růstovým potenciálem takto oceněných akcií.

AB InBev se chystal uvést svoji asijskou divizi na burzu už v červenci. Tehdy předpokládal, že prodejem akcií získá až 9,8 miliardy dolarů, což by znamenalo, že půjde největší IPO letošního roku. Skupina se ale rozhodla vstup na burzu pro malý zájem investorů odložit a vyčlenit z IPO australskou divizi, kterou posléze odprodala za 11 miliard dolarů japonské společnosti Asahi.

\"Společnost má špičková aktiva a bez pomalu rostoucích australských operací je ten obchod nyní atraktivnější než dříve,\" uvedl zdroj agentury Reuters obeznámený se situací. Investoři měli o akcie zájem navzdory dlouhotrvajícím protivládním protestům v Hongkongu. Na velké IPO tohoto typu se nahlíží jako na test trvající atraktivity hongkongské burzy, uvedl Reuters.

AB InBev je globální podnik a působí i v České republice. Firma chce peníze z prodeje asijské součásti použít na snížení dluhu, který přesahuje 100 miliard dolarů. Zvýšil se hlavně nákupem konkurenčního pivovaru SABMiller, který AB InBev převzal zhruba za 100 miliard dolarů koncem roku 2016.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK