Ifo: Podnikatelská nálada v Německu se mírně zlepšila

24.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. září (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v září mírně zlepšila, ukázal dnes průzkum mnichovského institutu Ifo. Jeho index důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, vzrostl na 94,6 ze srpnových 94,3 bodu. Mírně tak překonal očekávání. Výhled na další měsíce se ale opět zhoršil.

\"Pokles si dává pauzu,\" napsal v tiskovém sdělení prezident Ifo Clemens Fuest. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali, že index vystoupí jenom na 94,4 bodu.

Svou současnou situaci i očekávání do budoucna hůře ohodnotili manažeři ve zpracovatelském průmyslu. Lépe než minulý měsíc nahlíželi na své podnikání naopak vedoucí pracovníci sektoru služeb, optimističtěji vidí i nejbližší měsíce. Lepší nálada panuje také ve stavebnictví. Podobně jako ve zpracovatelském průmyslu jsou ale skeptičtí i maloobchodníci. Také oni hůře ohodnotili jak svou současnou situaci, tak výhled.

Podnikatelská aktivita v Německu v září poprvé za více než šest let klesla. Její index podle společnosti IHS Markit klesl na 49,1 bodu ze srpnových 51,7 bodu. Poprvé od dubna 2013 se tak dostal pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Dílčí index zpracovatelského sektoru se propadl nejníže za více než deset let.

Německé hospodářství se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím přispívá obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK