Libra po výroku britského soudu posiluje, akcie naopak slábnou

24.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 24. září (ČTK) - Britská libra bezprostředně po výroku soudu o nezákonnosti vynucené přestávky britského parlamentu zvýšila zisky, k dolaru přidala téměř půl procenta na 1,2491 USD. K euru měla k dobru asi 0,3 procenta na 1,1335 eura. Později ale zisky nepatrně omezila. Kvůli silné libře naopak slábnou akcie.

Nejvyšší soud Spojeného království dnes rozhodl, že pětitýdenní přestávka v zasedání britského parlamentu, kterou si vynutil premiér Boris Johnson, je nezákonná. Rozhodnutí o ukončení zasedání ve druhém zářijovém týdnu a zahájení nového zasedání 14. října přitom bylo od začátku neplatné, uvedla předsedkyně soudu.

Parlament nyní může podniknout kroky k tomu, aby se opět sešel. Podle britských médií je verdikt další velkou porážkou premiéra Johnsona před plánovaným odchodem Británie z Evropské unie. Termín brexitu je 31. října, tedy za 37 dní.

Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 ztrácel 0,2 procenta na 7314 bodů, zatímco index akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem zhruba na úrovni pondělního závěru 12.346 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK