Výrobce desekTechnistone koupil americký Wilsonart za 1,5 mld. Kč

24.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Královéhradeckého výrobce desek z umělého kamene, společnost Technistone, koupila americká firma Wilsonart Engineered Surfaces. Technistone Američanům prodala investiční skupina M. L. Moran, kterou vlastní čeští podnikatelé Zdeněk Šmejkal a Václav Novák. Dnes se převedla vlastnická práva, v rozhovoru s ČTK Šmejkal. Cena transakce se podle informací ČTK pohybovala kolem 1,5 miliardy korun. Šmejkal to nevyvrátil, přesnou sumu však odmítl s ohledem na smlouvy sdělit.

Technistone vyrábí tvrzený kámen zejména pro luxusní kuchyňské desky, dlažby nebo koupelnové obklady. Vyváží ho do 75 zemí.

Americká distribuční firma Wilsonart byla jedním ze tří finálních kandidátů na koupi. Její roční tržby přesahují miliardu dolarů (23,57 miliard korun) a po celém světě pro ni pracuje zhruba pět tisíc lidí.

Šmejkal věří, že nový majitel je pro českou továrnu nejlepší volbou. \"Chtěli jsme, aby prodej byl globální. Bylo osloveno několik stovek zájemců ze všech kontinentů. Wilsonart nakonec zaujal cenou i flexibilitou, dokáže Technistone posunout dál,\" řekl ČTK Šmejkal.

Američané budou Technistone přebírat půl roku až rok, stále ho povede generální ředitel a jeden z dosavadních akcionářů Radek Průša.

Technistone dokončil v polovině loňského roku investici do nových výrobních linek za více než půl miliardy korun. Modernizace trvala tři roky a výrobu přerušovala. Čeští majitelé proto chtěli, aby firma měla v době prodeje za sebou 12 po sobě jdoucích měsíců plného provozu.

Loni podle obchodního rejstříku zvýšil Technistone tržby z 860 milionů korun na 1,055 miliardy. Letos firma očekává tržby až 1,4 miliardy a EBITDA, provozní zisk před zdaněním, 300 milionů korun.

Desky začal Technistone vyrábět v Hradci Králové na konci 90. let, když převzal výrobu po společnosti Bohemiastone. Produkci zvyšoval do roku 2007, kdy na něj dopadla světová krize. Novákova a Šmejkalova investiční skupina M. L. Moran převzala Technistone před devíti lety v kritické situaci, kdy mířil do insolvence. Šmejkal ho provedl reorganizací a dva roky řídil. Poté v dalším rozvoji pokračoval manažer Průša, který vlastnil 20 procent akcií. Novák se Šmejkalem dosud drželi každý po 40 procentech akcií.

M. L. Moran hodlá po prodeji Technistone investovat v kombinaci vlastního kapitálu a bankovních zdrojů až pět miliard korun. Zaměří se na podniky nejen v České republice a na Slovensku, ale i v okolních zemích. \"Zajímá nás restrukturalizace i rozvoj. Chceme se posunout i regionálně,\" uvedl Šmejkal.

Pro větší projekt je skupina rozhodnuta oslovit další investory. Za zajímavé považuje Šmejkal i start-upy, avšak ty, jejichž technologie jsou již schopné fungovat v reálném světě. V současnosti investiční skupina vlastní několik průmyslových firem a podniká i v komerčních nemovitostech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK