Slovenská centrální banka zhoršila výhled růst ekonomiky

24.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 24. září (zpravodaj ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) výrazně snížila výhled růstu ekonomiky. Důvodem je hlavně očekávané oslabení zahraniční poptávky, na které je slovenské hospodářství závislé. NBS to dnes uvedla ve své nové prognóze. Od loňského podzimu přitom centrální banka výhled letošního vývoje slovenské ekonomiky pokaždé zhoršila.

NBS v nejnovější prognóze počítá na letošek s růstem hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska o 2,5 procenta a v příštím roce o 2,4 procenta. Proti dosavadním předpokladům to znamená zpomalení shodně o 0,8 procentního bodu.

\"Slovenská ekonomika jede z kopce, zatím před námi není žádná propast. I ekonomika má přirozený cyklus, a ten prohlubují externí faktory,\" řekl novinářům guvernér NBS Peter Kažimír. Dodal, že zatím není na místě mluvit o recesi a o krizi.

NBS také upozornila na rizika v souvislosti s protekcionistickými opatřeními ve světe a v souvislosti s nejistotou ohledně podoby vystoupení Británie z EU.

Na příští dva roky NBS snížila výhled očekávaného tempa růstu mezd a zaměstnanosti. Naopak míra nezaměstnanosti by z letošních historických minim měla mírně stoupnout a dostat se nad šest procent.

Centrální banka rovněž zhoršila výhled hospodaření státu, a to i v souvislosti se sociálním balíčkem koalice, která necelý půlrok před parlamentními volbami naplánovanými na konec února příštího roku prosadila například snížení některých daní a zvýšení rodičovského příspěvku. Slovenský ministr financí Ladislav Kamenický už potvrdil, že země letos nesplní cíl hospodařit poprvé ve své novodobé historii bez deficitu veřejných financí.

Minulý týden výrazněji zhoršilo prognózu vývoje slovenské ekonomiky i ministerstvo financí. Úřad očekává tempo růstu HDP na letošní rok 2,4 procenta a 2,3 procenta v roce příštím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK