Trump v OSN kritizoval čínské obchodní praktiky

24.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. září (ČTK) - Americký prezident Donald Trump dnes na zasedání Valného shromáždění OSN ostře kritizoval obchodní praktiky Číny, se kterou jeho země už několik let vede obchodní válku. Nicméně vyjádřil naději, že obě ekonomické velmoci dokážou dospět k dohodě, která jejich spory ukončí.

Trump přednesl podle agentury Reuters hotovou litanii na to, co nazval čínskou nekalou obchodní politikou. \"Přijali ekonomický model závislý na masivních obchodních bariérách, velkých státních dotacích, manipulaci s měnou,\" prohlásil na čínskou adresu a kritizoval \"nucené transfery technologií\" a \"krádeže duševního vlastnictví a obchodních tajemství ve velkém měřítku\".

\"Pokud jde o Ameriku, tyto dny (tolerování čínských praktik) skončily,\" zdůraznil.

Americký prezident kritizoval také Světovou obchodní organizaci (WTO), že umožnila Číně i přes velikost její ekonomiky získat preferenční zacházení. WTO podle Trumpa potřebuje zásadní reformu a USA budou tyto změny požadovat. Trump také řekl světovým lídrům, že už nedovolí jiným zemím využívat Ameriku a systém mezinárodního obchodu.

Trump si dlouhodobě stěžuje, že WTO klasifikuje Čínu jako rozvíjející se země, přestože je druhou největší ekonomikou světa. Trump říká, že jeho vláda uzavře nové, spravedlivé a vzájemně výhodné obchodní dohody s Británií, Japonskem a dalšími státy. Tvrdí, že dohoda s Japonskem je téměř hotová a že USA uzavřou \"výjimečnou dohodu\" s Británií, jakmile opustí Evropskou unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK