Co když srazíte autem nějaké zvíře?

18.10.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Na podzim to není zas taková zvláštnost: před autem vám přeběhne divoké prase nebo srna. Jsou dvě možnosti, buď to ubrzdíte, nebo zvíře srazíte. Druhý případ ale může přijít pěkně draho, zvlášť pokud nejste speciálně připojištěni.

Když nejedete rychle po nějaké cestě, vedoucí lesem, většinou vás to od srážky se zvířetem zachrání. Pokud to pálíte devadesátkou, zpravidla se srážce nevyhnete. Zvíře pravděpodobně usmrtíte, nebo těžce zraníte, přední část vozu budete mít poničenou. Na pokrytí opravy postačí havarijní pojištění, ale přijdete o bonusy. Z povinného ručení škodu neuhradíte, budete muset sáhnout do vlastní peněženky. Odborníci tedy radí jediné – připojistit se.

Zpomalit, nebo zastavit

Mnoho řidičů si myslí, že světla auta zvěř vyplaší a do cesty jim nevběhne. Bohužel, nezřídka to bývá tak, že se zvíře sice vyplaší, ale vběhne vám právě pod kola. Zvláštní kategorií jsou pak divoká prasata, která mají pro strach uděláno a přes cestu přejdou majestátně a pomalu. Následky ale bývají stejné – poničené auto a mrtvé zvíře. Loni a předloni tak dopadlo téměř 13 tisíc řidičů se svými vozy.

Nejčastěji dochází ke střetům se zvěří na cestách, které vedou lesy nebo po poli, většinou za soumraku a svítání. Některá místa jsou už srážkami tohoto typu známá, proto je cestáři vybavují výstražnými značkami. To je klasický trojúhelník s červeným lemováním a běžícím jelenem. Většina řidičů ne ně příliš nereaguje, ale měla by snížit rychlost. Ve chvíli, kdy zvíře uvidí, by pak měla raději zastavit a zvíře světly, nebo troubením vyplašit a přinutit k tomu, aby utekla.

Co dělat, když autem srazíte zvíře

Zdroj: Shutterstock

Jak se pojistit?

Jak jsme naznačili, při větší rychlosti je škoda na autě dosti značná, podle statistik pojišťoven se v průměru pohybuje kolem 30 až 40 tisíc korun. Jestliže ale jezdíte v drahém autě, škoda může být daleko vyšší, výjimkou není šesticiferné číslo, u BMW to může být třeba i půl miliónu korun.

Povinné ručení se na podobnou škodu nevztahuje, takže opravu hradíte ze svého. Havarijní pojištění takovou škodu sice kryje, ale přijdete o bonusy, což je nepříjemné.

Abyste o ně nepřišli, musíte si k havarijnímu pojištění přidat připojištění pro případ kolize s lesní zvěří. Když ho máte a „povede“ se vám zvíře srazit, můžete se rozhodnout, ze které části těchto pojištění srážku uhradit. Důležité je, jak vysoká je spoluúčast, výše pojistky a jaký to bude mít případně vliv na zmíněné bonusy.

Co jste vlastně srazili?

Další důležitou věcí je, jaké zvíře vlastně bylo sraženo. Pokud půjde o domácí zvíře, jakými jsou například pes nebo kočka, pak bude na vině majitel tohoto zvířete, které nechal volně pobíhat, a po něm se bude vymáhat škoda. Lesní zvíře ale nikomu nepatří, takže nezbývá než škodu uhradit z havarijního pojištění, nebo připojištění, které jste si k němu připlatili.

Jestliže vám soused v hospodě vykládal, že srazil zvíře, naložil ho a pak z něj doma udělal hostinu, pak se nezachoval správně. Zvíře totiž mohlo být nemocné a mohl tím ohrozit zdraví nejen svoje, ale také ostatních jedlíků. No a mohl být také obviněn z pytláctví, které je trestné.

 

Jak se tedy zachovat po kolizi se zvěří?

Měli byste bezpečně odstavit auto. Zapněte výstražná světla a nezapomeňte na výstražný trojúhelník. Zavolejte na policii a informujte je o tom, co vás potkalo. Policisté pak informují myslivce, kteří by se měli o zvíře postarat.

Určitě si celou situaci třeba mobilem vyfotografujte, sražené zvíře i škody na autě.

Pak informujte pojišťovnu a kalkulujte, ze které části pojištění či připojištění budete chtít škodu uhradit. A nezapomeňte na pevné nervy. Budete je potřebovat.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ