6 věcí, které možná nevíte o havarijním pojištění

04.01.2020 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Vyznáte se dobře v oblasti havarijního pojištění? Možná byste se raději měli raději podívat na těchto 7 věcí, které o něm možná nevíte.

Rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním zná asi každý motorista. Zatímco to první zaplatí škody, které uděláte někomu jinému, to druhé zaplatí škody na vašem autě, i když za nehodu můžete vy. Ne každý ale ví o havarijním pojištění všechno. Proto jsme připravili přehled informací, u kterých lidé nejčastěji tápou.

1. Rakev nebo držák na lyže? Nafoťte je

Máte na autě střešní box, tedy takzvanou rakev, nosiče kol nebo lyží? Vždy se ujistěte, jestli vám havarijní pojištění kryje i tuto část, protože podmínky se u pojišťoven různí.

„V Directu bereme rakev nebo nosiče jako součást auta, ale je potřeba je při sjednání havarijního pojištění nafotit a podle toho i navýšit hodnotu auta,“ říká Václav Rychlý z Direct pojišťovny. Pokud chcete mít pojištěné i věci, které máte v rakvi schované, nebo zamčená kola v nosiči, musíte si připojistit i zavazadla.

2. Zařiďte si havarijko jen na dovolenou

Pokud toho většinou moc nenajezdíte, ale třeba jednou do roka vyrazíte vlastním autem na dovolenou do zahraničí, tak byste měli vědět, že havarijní pojištění si nemusíte sjednávat na celý rok, jde to i krátkodobě. Při cestách do zahraničí ale nezapomeňte zvolit územní rozsah na celou Evropu.

Havarijní pojištění: co kryje, připojištění, nafocení vozu

Zdroj: Shutterstock

3. Vyberte si pojišťovnu, jakou chcete

I když máte povinné ručení u jedné pojišťovny, neznamená to, že si u ní musíte sjednávat i havarijní pojištění. Je to jen na vás.

4. Pojištění kryje i řádění kun

Pokud se pojistíte proti střetu a poškození zvířaty, tak vám pojištění pomůže, nejen když na silnici srazíte divočáka, ale i když vám třeba kuny nebo myši překoušou kabely u motoru.

5. Větší jistota = levnější pojištění

Kromě střetu a poškození zvířaty si můžete vybrat i další rizika, proti kterým chcete být pojištění – dopravní nehodu, přírodní nebezpečí, odcizení a vandalismus. Čím víc rizik zvolíte, tím výhodnější pojištění budete mít. Kombinace více rizik totiž cenu za každé jednotlivé riziko snižuje.

 

6. Nové auto pojistíte bez nafocení

Pokud si sjednáváte havarijní pojištění, musíte většinou auto nechat prohlédnout technikem, který ho i nafotí. Podle této prohlídky pak pojišťovny určí, jestli auto do pojištění vezmou, nebo ne. V Directu si ve většině případů můžete dokonce auto nafotit sami. Když se pak něco stane, pojišťovna tyto fotky srovnává se stavem po nehodě. Je to obrana proti podvodníkům, kteří by chtěli proplatit i škody, které vznikly dříve.

Pokud ale pořizujete nové auto, fotky dodávat nemusíte. „Datum uvedení do provozu ale nesmí být starší o víc než 5 dnů oproti datu počátku pojištění,“ podotýká Rychlý. Pojištění si tak můžete sjednat ještě předtím, než s autem vyjedete. Zákony schválnosti totiž fungují stoprocentně a nikdy nevíte, jestli se něco nestane, zrovna když opustíte autosalon.

Zdroj: Lesensky.cz

Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ