Jaké výhody má operativní leasing na automobil?

08.07.2020 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Uvažujete o pořízení auta, ale už teď víte, že jeho nákup budete řešit leasingem? A už jste přemýšleli i o tom operativním? Přečtěte si, jaké může mít výhody.

Jak funguje operativní leasing?

Operativní leasing je druh financování pořízení nového automobilu s tím rozdílem ale, že po skončení smlouvy je vozidlo stále majetkem leasingové společnosti. Auto tedy máte po celou dobu jakoby pronajaté, není tedy vaším majetkem.

Lidé z oboru pak tvrdí, že tento druh financování vozidla bude v budoucnu čím dál oblíbenější. Dle studie KPMG nemá v Česku žádnou emoční vazbu k automobilu 40 % lidí. „Do budoucna očekávám, že generace X nebo Z budou hlavní silou tohoto trendu. Jsou to lidé, kteří potřebují jezdit, nikoli vlastnit. A jsou více otevření spolujízdě nebo sdílení aut.“ říká Jiří Solucev, ředitel oblasti Retail z leasingové společnosti Arval.

Operativní leasing – výhody, co zahrnuje splátka

Zdroj: Shutterstock

Co je obsaženo ve splátce za operativní leasing?

Operativní leasing naproti tomu umožňuje „koupit“ nové auto a bez nutnosti akontace prakticky ihned jezdit. Předem znáte výši měsíční splátky a také všechno, co je v ní obsaženo. Při provozu auta tedy přesně víte, kolik vás v následujících letech bude stát, protože zcela odpadají náklady za servis, nákup či přezouvání pneumatik apod.

Dálniční známka a další poplatky jsou také v ceně měsíční splátky. Takto pořízené auto si pronajmete a používáte jako službu. Měsíčně hradíte fixní částku, která je po celou dobu leasingu neměnná, ať už je to například 24, 34 nebo 48 měsíců. Vybrat si je navíc možné osobní i užitkové vozidlo.

Co je akontace?

Akontace je částečná platba předem, která často spočívá v první zvýšené či mimořádné splátce kupní ceny. Někteří ji také označují jako nevratnou zálohu. Nejčastěji je využívána u splátkového prodeje, leasingů anebo při financování úvěrem.

Jak je to s platbou za nadměrné opotřebení vozu?

„Celý proces operativního leasingu je transparentní od začátku do konce a uživatel při podpisu smlouvy skutečně ví, co podepisuje. Častým strašákem bývá platba za nadměrné opotřebení vozu při jeho vrácení. Pokud se o něj provozovatel po celou dobu nájmu dobře stará, jezdí na pravidelné servisní prohlídky a hlásí včas případné pojistné události, není třeba se ničeho obávat,“ doplňuje Jiří Solucev.

Co s vozem po skončení smlouvy?

Po skončení smlouvy vůz jednoduše vrátíte, aniž byste na něj museli shánět kupce, či ho dávat do bazaru. Následně si můžete vybrat nový vůz a v klidu dále jezdit. Některé společnosti po skončení smlouvy navíc umožňují vozidlo odkoupit.

 

Výhody operativního leasingu pro podnikatele

Velké oblibě se operativní leasing těší ve velkých společnostech a nadnárodních korporacích. V České republice jej využívá zhruba 30 % firem. V posledních letech se tento trh otevírá také malým firmám, živnostníkům a soukromým osobám.

Operativní leasing dokáže velmi rychle snížit náklady za pořízení a provoz auta. Ušetřené statisíce lze využít pro své podnikání. Auto samo o sobě je nástroj k rozvoji firem. Velkou výhodou je, že motorista zná dopředu výši svých nákladů na vozový park. Podnikatel si rovněž může uplatnit nárok na odpočet daně z celé splátky za operativní leasing,“ říká Jiří Solucev ze společnosti Arval.

Operativní leasing umožňuje podnikateli eliminovat nečekané výdaje a klient, respektive firma, má možnost určité stabilizace cash-flow. Velkou výhodou operativního leasingu je totiž plánování, kdy je již předem rozepsán servisní plán. Něco podobného platí i pro fyzické osoby, kdy řidič přesně ví, kolik ho vůz měsíčně bude stát a nevyskočí mu do rodinného rozpočtu neplánovaná oprava či pojistná událost.

Zdroj: Arval

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY