Co jste možná nevěděli o předdůchodu

14.09.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Uvažujete o tom, že byste už chtěli čerpat předdůchod? Jaké podmínky je k tomu nutné splnit a co o něm možná doposud nevíte?

Předdůchod rozhodně neřadíme mezi státní důchody. Nevyplácí jej stát, jde pouze o čerpání vlastních úspor, které jste si naspořili v doplňkovém penzijním spoření a můžete je čerpat ještě předtím, než dosáhnete řádného důchodového věku.

Informace a podmínky předdůchodu v kostce

  • Čerpá se z doplňkového penzijního spoření,
  • můžete jej začít pobírat nejdříve 5 let před dosažením důchodového věku,
  • účastníkem na penzijním spoření musíte být minimálně 60 měsíců, tj. 5 let,
  • minimální souvislá doba pobírání činí 2 roky,
  • příspěvky na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření lze odečíst od základu daně a snížit si tak daňovou povinnost,
  • naspořenou částku v penzijním připojištění budete muset převést do doplňkového penzijního spoření, abyste mohli předdůchod čerpat,
  • předdůchod je vyloučená doba pojištění.

Předdůchod: pojištění, vyloučená doba, práce, podpora

Zdroj: Depositphotos

 

Lze pobírat předdůchod a při tom pracovat?

Ano, lze. Pobírat, anebo dokonce „odejít“ do předdůchodu nemusí znamenat dát výpověď v práci anebo si teoreticky najít novou. Osoby v předdůchodu si mohou libovolně vydělávat prostřednictvím klasické pracovní smlouvy na plný nebo zkrácený úvazek, najít si brigádu prostřednictvím pracovních dohod, anebo také mohou neomezeně podnikat.

Čtěte také: Jak daní takzvaní předdůchodci své příjmy?

Jak je to se zdravotním pojištěním, pokud je váš jediný příjem předdůchod?

Všechny osoby, které čerpají v rámci předdůchodu své vlastní naspořené finanční příspěvky, jsou státními pojištěnci. Povinné zdravotní za ně tedy hradí stát a dále jej nemusí nijak řešit.

Lze pobírat předdůchod a státní důchod současně?

Ať už se jedná o starobní důchod, předčasný důchod, invalidní anebo pozůstalostní důchody, souběh příjmů ze státních důchodů a předdůchodu je skutečně možný a dá se říct, že tento souběh nijak neovlivní výši obou částek. Kvůli čerpání předdůchodu zároveň se státním důchodem nedochází ke snížení částek již při samotném souběhu.

Pokud však čerpáte předdůchod a je to váš jediný příjem, čili neodvádíte sociální (důchodové) pojištění, popř. jste se nepřihlásili k platbám dobrovolného důchodového pojištění, pouze čerpání předdůchodu řádný starobní důchod snižuje. Nikoliv však tolik jako předčasný důchod.

Primárním účelem předdůchodu je totiž především vyhnutí se odchodu do předčasného důchodu, který podléhá daleko výraznějšímu krácení (i o tisíce měsíčně), které je závislé na tom, jak moc brzy chcete do předčasného důchodu odejít. Krácení se pak vždy provádí za každých započatých 90 kalendářních dní.

Čtěte také: Jak odejít až o 5 let dříve do důchodu bez zbytečných ztrát?

Když vám v předdůchodu skončí zaměstnání, můžete jít na Úřad práce?

Ano, i v předdůchodu je možné se po obdržení výpovědi, anebo jestliže dáte výpověď sami, registrovat na Úřadu práce, resp. nechat se zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání. Za splnění podmínek pak máte nárok i na čerpání podpory v nezaměstnanosti, kterou je možné pobírat i s předdůchodem.

Osoby v předdůchodu navíc mohou podporu pobírat až 11 kalendářních měsíců, což zároveň platí i pro všechny, kteří jsou starší 55 let.

Jak funguje předdůchod jako vyloučená doba pojištění?

Předdůchod se pro účely nároku na starobní důchod nehodnotí jako odpracovaná doba nebo náhradní doba pojištění. Jde však o tzv. vyloučenou dobu, která, pokud tedy nepracujete a z výdělku se vám neodvádí sociální (důchodové) pojištění, nesnižuje rozhodný příjem, který je důležitý pro výpočet osobního vyměřovacího základu. Tím je pak průměrná měsíční mzda za odpracované roky.

Čtěte také: Mýty o předdůchodu

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 84 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY