Zvýšení základní a procentní výměry důchodu v roce 2023

30.11.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Stejně jako každý rok i ten příští můžeme očekávat zvýšení důchodů. O kolik vzrostou? A bude se valorizace týkat skutečně všech důchodů?

V roce 2023 dochází opět ke zvýšení důchodů. Očekávat můžeme růst základní, ale i procentní výměry, která se kromě zákonné valorizace navýší ještě o výchovné. 

Co je základní výměra a o kolik se zvýší

Základní výměru důchodu mají všichni penzisté stejnou. Jde o pevně stanovenou část důchodu, která platí pro všechny, a také o základ, který dostanou. Na její výši pak vůbec nemá vliv délka potřebné doby pojištění, a dokonce ani výše výdělku.

Letos základní výměra činí 3900 Kč, oproti roku 2021 se zvýšila o 350 Kč. Pro rok 2023 se navyšuje na 4040 , čili o 140 Kč.

TIP: Kalkulačka věku odchodu do důchodu

Co je procentní výměra a o kolik se zvýší

Jedná se o druhou složku částky důchodu, která je větší než výměra základní. Vždy se navíc stanovuje individuálně, protože závisí na konkrétním průběhu důchodového pojištění a na výši příjmů. Obecně pak můžeme říct, že čím vyšší jsou příjem a získaná doba pojištění, tím vyšší samozřejmě výměra bude.

V roce 2022 pak dochází k jejímu zvýšení, a to o 5,1 %. To ale není všechno. Procentní výměra se osobám ve starobním důchodu zvyšuje ještě o výchovné, které bude činit 500 Kč za každé jedno vychované dítě. To se navíc bude od roku 2024 také pravidelně valorizovat. O výchovné však budou muset některé osoby zažádat.

Procentní, ale i základní výměra se pak zvýší u všech státem vyplácených důchodů v roce 2022. Těch osob, kteří odejdou do důchodu v lednu 2023, se valorizace nijak nedotkne.

Čtěte také: Na výchovné od roku 2023 bude mít nakonec nárok mnohem více osob

Zvýšení základní a procentní výměra důchodu 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Od kdy se zvyšují v roce 2023 důchody?

Od roku 2022 již zvýšení částky důchodu nenáleží od splátky splatné v lednu, ale již od 1. ledna bez ohledu na výplatní den, což bylo jednou ze změn v zákoně. Součástí lednové výplaty penze v roce 2023 bude i jednorázový valorizační doplatek. Jedná se o poměrnou část valorizace, která náleží právě od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu termínu důchodu. Celková výše doplatku se bude odvíjet od výše vašeho důchodu, ale i od výplatního termínu penze. 

Čtěte také: Důchody se budou vyplácet v jiných termínech a za jiné období. Jak to bude vypadat?

Kdy a jak zjistím, o kolik se mi zvýší důchod?

Dle informací, které na svém webu uvádí Česká správa sociálního zabezpečení, důchody po Novém roce vzrostou v průměru o 825 Kč. ČSSZ vás o navýšení důchodu navíc bude informovat i prostřednictvím písemného oznámení, které zašle listovní zásilkou bez ohledu na to, zdali pobíráte důchod na účet, anebo vám je vyplácen v hotovosti. Oznámení můžete očekávat od první poloviny prosince 2022 až do první poloviny ledna 2023.

Na jaké důchody se vztahuje valorizace?

Zvýšení se bude týkat všech důchodů. Polepší si tedy osoby ve starobním a invalidním důchodu, ale i ti, kteří pobírají sirotčí nebo vdovský důchod.

Čtěte také: Rozdíly ve výpočtu důchodu: prosinec 2022 versus leden 2023

Jak proběhne zvýšení při souběhu důchodů?

V praxi nejčastěji najdeme souběh starobní a vdovské či vdovecké penze. Pokud by pak k něčemu takovému mělo tedy docházet, bude se nárok zvýšené procentní výměry o 5,1 % posuzovat u každého důchodu samostatně. Zvýšení důchodu upraveného pro souběh s jiným důchodem se stanoví z výše procentní výměry z takto upraveného důchodu.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 137 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY