Nemocenské pojištění pro OSVČ v roce 2022

03.05.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Jste OSVČ a neplatíte si nemocenské pojištění? Přemýšlíte, že se k němu přihlásíte? Přečtěte si, co o něm potřebujete vědět.

Osobám v pracovním nebo služebním poměru se nemocenské pojištění odvádí automaticky ze mzdy nebo platu. To stejné pak platí u osob, které si vydělávají prostřednictvím DPP nebo DPČ nad limitní částky. U OSVČ je to však jiné. Odvod na nemocenské u nich není automaticky součástí pojištění sociálního, a pokud chtějí mít placenou nemocenskou, musí se k němu dobrovolně přihlásit.

Jaké dávky mohou čerpat OSVČ z nemocenského pojištění?

Osoby samostatně výdělečně činné mohou z nemocenského pojištění čerpat peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou poporodní péči, nemocenské a dlouhodobé ošetřovné. Zaměstnanci pak na rozdíl od OSVČ mají nárok ještě na klasické ošetřovné na dítě a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Jak se k nemocenskému pojištění přihlásit?

Pokud si dobrovolně neplatíte nemocenské pojištění, nelze čerpat řadu dávek, a vy tak zůstanete bez finančních prostředků po dobu, kdy nemůžete vykonávat samostatně výdělečnou činnost, např. z důvodu nemoci nebo péče o dítě po porodu. Právě proto je dobré o nemocenském pojištění minimálně uvažovat.

Dobrovolně se přihlásit k účasti na nemocenském pojištění můžete již při samotném zakládání živnosti na centrálním registračním místě prostřednictvím formuláře, na kterém oznamujete zahájení podnikání OSSZ. Krátkou dobu poté vás bude okresní správa sociálního pojištění kontaktovat. V dopise byste měli obdržet veškeré pokyny k platbě.

Přihlásit se ale také můžete kdykoliv během roku, a to přes tiskopis Přihláška k dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ, který najdete na webu ČSSZ, kde jej můžete i online vyplnit a stáhnout.

Z plateb na nemocenské se také navíc můžete kdykoliv během zdaňovacího období odhlásit, a to přes tiskopis Odhláška z nemocenského pojištění. K tomuto ukončení nemůže však dojít přede dnem, ve kterém byla přihláška podána.

Čtěte také: Nemocenská a OSVČ: Je lepší komerční, či státní pojištění?

Nemocenské pojištění pro OSVČ 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Kolik je platba na nemocenské pojištění?

Sazba pojistného činí 2,1 %. Minimální zálohy se každý rok mění dle výše minimálního základu. Pro rok 2022 je minimální měsíční základ pojistného 7000 Kč, což znamená, že minimální platba anebo také měsíční záloha je 147 Kč.

Měsíční základ si OSVČ určuje svou platbou. Maximální měsíční základ se rovná průměru za kalendářní měsíce samostatné výdělečné činnosti, který bude určen z přehledu o příjmech a výdajích. Pokud by jej z posledního přehledu určit nešlo, rovná se polovině průměrné mzdy platné pro daný kalendářní rok. Polovina v roce 2022 činí 19 456 Kč, což znamená platbu na nemocenské ve výši 409 Kč.

Čtěte také: Kdy musí OSVČ v paušálním režimu podat přehled OSSZ?

Budu čerpat nemocenské po celou dobu DPN?

Ne, bohužel nebudete. Nemocenské dávky začínají v případě dočasné pracovní neschopnosti náležet až od 15. dne. Zaměstnanci během prvních 14 dnů DPN čerpají náhradu mzdy od zaměstnavatele, OSVČ nic.

Musím platit nemocenské, když čerpám nemocenské dávky?

Nemocenské pojištění, pokud jste se k němu dobrovolně přihlásili, se neplatí za měsíce, ve kterých jste po celou dobu měli nárok na výplatu nemocenského, dlouhodobého ošetřovného anebo peněžité pomoci v mateřství. Za období nároku se pak považuje i zmíněných prvních 14 kalendářních dní DPN, třebaže se za ně nemocenské nevyplácí.

Čtěte také: Nová online služba ČSSZ: Přehled o zálohách na důchodovém pojištění

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát