Jak zahrnout digitální majetek do dědictví?

03.11.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Co je to digitální majetek a dědictví? Netýká se vás náhodou také? A jak ho můžete nejlépe ochránit kvůli sobě, ale v případě tragické události i kvůli svým blízkým?

Stále více lidí v rámci právní ochrany svého majetku sepisuje závěť a přemýšlí nad tím, co bude s jejich nemovitostmi, penězi či dalším movitým majetkem po jejich smrti. Skoro nikdo ale neřeší své digitální dědictví. Pokud toto není v závěti uvedeno, často i milionová hodnota aktiv může snadno propadnout.

Dozvíte se:

Co je digitální majetek?

Pojem digitální majetek vznikl téměř současně s internetovým světem. Zjednodušeně by se dalo říct, že jde o veškeré peníze, data, poukazy, bonusy, ale i informace a obsah, které se nacházejí v internetových aplikacích, do kterých se bylo třeba registrovat. Zařadit sem tedy můžeme účty v internetových obchodech, ale i v platebních systémech typu PayPal a dále také třeba účty sázkových kanceláří, systémech pro multi-level marketing apod. Kapitola sama o sobě jsou pak kryptoměny.

Digitální majetek a dědictví - jak se dědí, závěť

Zdroj: Depositphotos

 

Dědí se digitální majetek?

Digitální majetek se může dědit úplně stejným způsobem jako majetek hmotný nebo jako finanční prostředky na bankovních účtech. V případě úmrtí majitele s ním tedy může dědic disponovat.

Podstatné však je, že notář digitální majetek do dědictví jen tak nezahrne. Aby mohl vůbec jít do dědického řízení, musí se o něm notář dozvědět. Možnosti, jakými se o něm dozví, jsou však hodně omezené. Využít totiž může veřejně dostupné zdroje, informace od pozůstalých, anebo v nejlepším případě závěť. Rozhodně však nebude obepisovat tisíce provozovatelů nejrůznějších aplikací.

Pokud zůstavitel neprojevil v závěti poslední vůli, z veřejně dostupných zdrojů se notář nic nedozvěděl stejně jako od členů rodiny, digitální majetek s největší pravděpodobností nenávratně propadne, anebo zůstane otevřen u provozovatele aplikace. Sepsání závěti se tedy i zde jeví jako jedno z nejperspektivnějších řešení.

Čtěte také: Kdo a jakým podílem bude dědit bez závěti?

Digitální dědictví v závěti

Digitální dědictví by mělo zahrnovat všechny online účty a samozřejmě i řešení hodnoty na nich uložené. I u často nenápadných běžných registrací například do e-shopů mohou být nashromážděny kredity v tisícových hodnotách. Z pohledu právní ochrany majetku jsou ale nejzásadnější účty platebních technologií typu PayPal, sázkových kanceláří, kryptoměn, nebo pozice v multi-level marketingových společnostech. V případě influencerů mohou mít obrovskou hodnotu i samotné profily na sociálních sítích.

Influenceři, známé osobnosti, ale i běžní uživatelé sociálních sítí by si navíc měli stanovit, co se má s jejich účty po smrti stát. V určitých případech lze jmenovat osobu, která je bude dále spravovat nebo která například stáhne veškerý obsah (fotky, videa), informuje followery, nebo bude požadovat po poskytovateli zrušení účtu. Na některých sociálních sítích lze tyto osoby jmenovat přímo v nastavení účtu.

Čtěte také: Dědictví bez závěti a pozůstalý partner

Co dělat, aby se závěť nemusela pořád měnit?

„Řešení právní ochrany digitálního majetku ale obvykle není snadné, není to jen o závěti. Vlastnictví účtů se může v čase měnit, a to i často. Uvádět proto jejich přesný seznam do závěti nebude zrovna pohodlné a optimální řešení. Závěť by bylo nutné často měnit tak, aby seznam zůstal aktuální. Může tak být vhodnější uložit seznam účtů např. do bezpečnostní schránky či trezoru, který pak bude předmětem dědictví. Obdobně lze naložit i se seznamem přístupů k účtům, které by ale z důvodu bezpečnosti měly být uložené odděleně od účtů samotných,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Zdroj: P. O. M.

Čtěte také: Je lepší dědit, nebo darovat?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU