Pět častých chyb při elektronickém odesílání daňového přiznání

28.04.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Blíží se termín podání daňového přiznání v elektronické formě. Jaké jsou nejčastější chyby při odesílání a jak se jim vyhnout?

Termín pro elektronické podání přiznání k dani z příjmů je v úterý 2. května 2023. S jakými chybami v tomto druhu podání se nejčastěji setkávají úředníci na finančních úřadech, odpověděl vedoucí tiskového oddělení Finanční správy Mgr. Lukáš Hertus.

  1. Nesprávný formát elektronického daňového přiznání
  2. Tři cesty odeslání elektronického daňového přiznání
  3. U jakých slev na dani se nejčastěji dělá chyba?
  4. Pozor na žádost o vrácení přeplatku na dani
  5. Přílohy musí být odeslány ve správném formátu

Nesprávný formát elektronického daňového přiznání

Asi nejčastěji udávanou chybou je špatný formát zaslaného daňového přiznání:

„Daňoví poplatníci často při podání chybují ve formátu elektronického daňového přiznání, které odesílají na finanční úřad. Elektronické daňové přiznání musí podat v .xml formátu. Nestačí tedy poslat např. naskenovaný formulář ve formátu .pdf prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu,“ připomněl Lukáš Hertus.

Máte datovou schránku? Přihlaste se na portál Moje daně

Finanční správa doporučuje formulář daňového přiznání vyplnit prostřednictvím portálu Moje daně, který zajistí správný formát a upozorní na případné formální chyby a nevyplněné položky. Následně lze přímo z tohoto portálu daňové přiznání odeslat finančnímu úřadu.

Do portálu se přihlásíte řadou cest:

  • Identitou občana (eObčankou, Bankovní identitou, MojeID, Mobilním klíčem eGovernmentu a dalšími způsoby)
  • Datovou schránkou
  • Přístupovými údaji přidělenými Finanční správou ČR

Dalšími cestami je právě přímé zaslání daňového přiznání ve formátu .xml skrze:

  • Datovou schránku
  • E-mail s elektronicky ověřeným podpisem

Daňové přiznání (i ve správném formátu) zaslané e-mailem bez elektronicky ověřeného podpisu je nesprávně odeslané a musíte jej poslat jinou cestou a řádně.

Nejčastěji se chybuje u uplatňování daňových slev na manžela/manželku a „školkovné“

Vedoucí tiskového oddělení Finanční správy dále upozornil, že poplatníci také často chybují v uplatňování slev na dani, zejména u školkovného a u slevy na manželku nebo manžela.

Školkovné za rok 2022 si můžete odečíst z daní až do výše 16 200 Kč, tuto slevu si může uplatnit pouze jeden z vyživujících. Nezapomeňte pak k daňovému přiznání přiložit potvrzení ze školky o zaplaceném školkovném.

„V nesprávné výši bývá uplatňováno například školkovné, poplatníci si tuto slevu uplatňují v maximální možné výši, ačkoliv reálně zaplatili částku nižší,“ informovala Hana Baráková, mluvčí Generálního finančního ředitelství

daňové slevy na manželku či manžela si můžete uplatnit 24 840 Kč, jestliže příjmy manžela/manželky nepřesáhly za rok 2022 částku 68 000 Kč. Dále je nutno doložit, že životní partner neuplatňuje daňové zvýhodnění na děti.

K uplatnění této slevy je nutné přiložit k daňovému přiznání:

  • čestné prohlášení manžela/manželky,
  • kopii dokladu prokazující totožnost manžela/manželky.

Slevu na manžela či manželku nelze uplatnit u přítele či přítelkyně, přestože spolu máte děti a sdílíte domácnost. Slevu lze uplatnit pouze na manžela, manželky či registrovaného partnera, partnerky.

Pozor na žádost o vrácení přeplatku na dani

Dále poplatníci rovněž zapomínají vyplnit žádost o vrácení přeplatku, což je zbytečná komplikace. U elektronického podání se nachází žádost až na konci, tak ji vyplňte, ať vrácení přeplatku proběhne v zákonné lhůtě a nemusíte vaše přiznání na žádost finančního úřadu doplňovat. 

Přílohy musejí být přiloženy

Další častou chybou je nepřiložení příloh či zaslání příloh ve špatném formátu. I toto pomáhá odstranit formulář na stránce Moje daně. V jakém formátu a jaké přílohy poslat pro uplatnění určitých slev na dani a odčitatelných položek, se dočtete v našem článku

Podrobnější informace k nejčastějším chybám naleznete na webu Finanční správy.

Nevíte si rady s vadou v daňovém přiznání? Kontaktujte finanční úřad

Pracovníci finančních úřadů aktuálně aktivně využívají neformální způsoby komunikace, aby dotčeným daňovým subjektům pomohli s odstraněním vad podání a upozornili je například i na novou povinnost spojenou s datovými schránkami. Můžete se jim ozvat e-mailem nebo telefonicky. 

Pokud daňové přiznání nestihnete odeslat v úterý 2. května 2023, odešlete jej v dalších dnech, hlavně neotálejte. První týden po termínu bývá finanční úřad benevolentní, ale při delším prodlení vám může hrozit penále.

Také máte přímo dětskou radost po odevzdání daňového přiznání?

Zdroj: Pixabay

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ