Kdo za vás může podat návrh na oddlužení? Pozor si dejte na oddlužovací šmejdy

17.05.2023 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ministerstvo spravedlnosti zmodernizovalo portál pro dlužníky, který přehlednou formou poradí, jak požádat soud o oddlužení a zbavit se tak části dluhů. Zároveň chce dlužníky varovat před tzv. oddlužovacími šmejdy.

„Chtěli jsme vyjít vstříc všem, kdo hledají informace o oddlužení. Informace jsme se snažili napsat srozumitelnou formou. Abychom zjednodušili orientaci dlužníků na webu a zpřehlednili menu, rozhodli jsme se provést změny v části webu, která je určena právě pro dlužníky,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.

Oddlužovací portál se vám zobrazí po kliknutí na tento link.

Podmínkou pro vstup do oddlužení je mít dluh minimálně u dvou věřitelů. Zároveň tyto dluhy musejí být minimálně 30 dnů po splatnosti.

Pro to, aby dlužník mohl platit měsíční částky na oddlužení, musí mít také svůj příjem, ze kterého se výše částek bude počítat (mzda, odměna, rodičovský příspěvek…).

Ne vždy soud oddlužení může povolito těchto případech jsme informovali v tomto článku.

Zdroj: Depositphotos

Minimální výše měsíční oddlužovací splátky 

Dlužník musí být schopen platit odměnu insolvenčnímu správci i minimálně stejnou částku splácet věřitelům. Pro výpočet měsíční částky lze využít tuto kalkulačku. Z částky, která se bude dlužníkovi strhávat, půjde část na odměnu pro insolvenčního správce a zbytek věřitelům na úhradu samotných dluhů.

Dlužníkovi musí vždy zůstat alespoň částka nezabavitelného minima, která je v roce 2023 ve výši 13 638 Kč.

Tip: Jaká pravidla platí pro oddlužení od roku 2019?

Oddlužení může proběhnout dvěma způsoby, rozhodují o něm věřitelé, nikoliv sám dlužník

Zákonné formy oddlužení jsou dvě. Může se konat: 

  1. plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty,
  2. zpeněžením majetkové podstaty

O způsobu oddlužení rozhodují věřitelé nebo insolvenční soud tehdy, kdy se na způsobu oddlužení dlužníci neusnesli.

Vstupem dlužníka do oddlužení (osobního bankrotu) se všechny dluhy spojí na jednu hromadu. Tyto dluhy následně dlužník splácí podle nastaveného splátkového kalendáře (1. způsob oddlužení) prostřednictvím insolvenčního správce, který strženou částku dále přerozděluje věřitelům. Nevýhodou je, že i v tomto způsobu bude zpeněžen majetek dlužníka (kromě zákonných výjimek).

Druhou možností je oddlužení formou zpeněžení – jak už název vypovídá, v této formě oddlužení není dlužníkovi strhávána částka ze mzdy na úhradu dluhů, ale dluhy se splácí z příjmu z prodaného majetku.

Oddlužovací proces trvá maximálně 5 let a během této doby by měl dlužník dbát na to, aby maximalizoval své úsilí k úhradě pohledávek věřitelů. Po této době může soud rozhodnout o odpuštění zbytku dluhů.

Od roku 2019 se lze oddlužit již během 3 let, a to tehdy, když za tuto dobu splatí dlužník minimálně 60 % pohledávek.

Oddlužením je také dlužník zároveň chráněn před exekutory, kteří mu nemohou sáhnout na bankovní účet ani jiný majetek.

Tip: Chráněný účet jako ochrana financí před exekutory, jak ho založit?

Koho lze požádat, aby za vás podal návrh na oddlužení? Pozor na oddlužovací šmejdy

Návrh na oddlužení nemůže podat jen tak někdo. Sám dlužník by jej mohl podat pouze tehdy, pokud má vysokoškolské právní nebo ekonomické vzdělání v magisterském programu.

Oddlužovací návrh tak může podat třeba právník, advokát, notář, exekutor či insolvenční správce. Zdarma jej mohou podat neziskové organizace (akreditované osoby), které jsou přímo na oddlužování zaměřené.

Pověřené osoby, které mohou pomoci se sepsáním a podáním oddlužovacího návrhu, lze najít na této webové stránce. Podání oddlužovacího návrhu vyjde na 4000 Kč (bez DPH) pro jednotlivce a 6000 Kč v případě manželů. 

Tato částka za sepsání a podání návrhu není vybíraná ihned, ale až po začátku procesu oddlužení.

Ministerstvo spravedlnosti zároveň varuje, že vypracování návrhu na oddlužení mohou také slibovat podvodníci, kteří lákají na své služby v médiích. Často se prezentují tak, že jsou povinnou součástí oddlužovacího procesu. Lze je odhalit tak, že po zájemcích budou chtít hned za sepsání návrhu finanční odměnu. Mohou také nabízet nesmyslné doplňkové služby v průběhu procesu oddlužení.

Podání prostřednictvím akreditované osoby

Sepsat a podávat oddlužovací návrh mohou i tzv. akreditované osoby (neziskové organizace), těm výše uvedená odměna nepřísluší a dlužníkům se tedy tato částka nebude strhávat v rámci oddlužovacího procesu. Seznam akreditovaných osob je k nalezení zde.


Čtěte také:

Stát se chystá chránit některé dlužníky. Většina však dál zůstane v „divočině“

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ