Nájemník si neodhlásil trvalé bydliště z vašeho bytu. Co teď?

12.07.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


To, že si bývalý nájemník neodhlásí trvalý pobyt z vašeho bytu, pro vás znamená trochu více zařizování navíc. Pokud jej chcete z bytu odhlásit, nepotřebujete k tomu jeho souhlas. Musíte ale úřadu doložit, že už tam opravdu nebydlí.

Pronajímání vlastní nemovitosti může být příjemným a snadným zdrojem příjmů, když máte bezproblémového nájemníka. A stejně tak se může změnit v konstantní zdroj stresu a problémů, když jsou s nájemníkem problémy.

Zdroj: Depositphotos

Tip: Můžete si v pronájmu nahlásit trvalé bydliště i bez souhlasu majitele?

Trvalý pobyt nemůžete zakázat

Pokud pronajímáte nemovitost, nemůžete nájemníkům zakázat, aby si v ní zřídili trvalý pobyt. Respektive zakázat to můžete, můžete si to dát i do nájemní smlouvy, ale nájemník nemá povinnost se takovým ustanovením řídit. Trvalý pobyt si ve vaší nemovitosti může zřídit i přes váš nesouhlas. Stačí mu k tomu nájemní smlouva, platný občanský průkaz a vyplněný přihlašovací lístek k trvalému pobytu.

Nemožnost zakázat nájemníkům zřízení trvalého pobytu má svůj důvod. Na trvalý pobyt se totiž pro nájemníka váže řada důležitých faktorů. Na základě trvalého pobytu může žádat například o příspěvek na bydlení či jiné sociální dávky, bude smět v daném místě volit, přihlásit se zde k praktickému lékaři nebo přihlásit v místě nájemního bydlení dítě do školy či školky.

Bez trvalého pobytu by tak řada těchto úkonů pro nájemníka nebyla možná a výrazně by mu to komplikovalo běžný život.

Tip: 3 případy, kdy nedostanete příspěvek na bydlení

Se skončením nájmu nekončí trvalý pobyt

Logicky se nabízí, že pokud se nájemník odstěhuje, měl by skončit i jeho trvalý pobyt na vaší adrese. Bohužel se tak ale neděje automaticky.

Ne vždy jsou nájemníci důslední a společně s vystěhováním ukončují i trvalý pobyt ve vaší nemovitosti. 

Pro vás jako pronajímatele a vlastníka nemovitosti to znamená zařizování navíc.

Tip: Jak je to s trvalým pobytem v nájmu a podnájmu při nesouhlasu pronajímatele

Zjistili jste, že se nájemník neodhlásil?

Po ukončení nájmu se můžete snadno přesvědčit, kdo je ve vašem bytě přihlášen k trvalému pobytu. Zajdete si na magistrát či na obecní úřad s listem vlastnictví, který prokazuje, že nemovitost je vaše. Na úřadu vám následně sdělí, kdo je ve vašem bytě či domě přihlášen k trvalému pobytu.

„Pokud se vlastník nemovitosti dozví, že je v jeho nemovitosti k trvalému pobytu nadále přihlášen bývalý nájemce, může vznést u obecního úřadu návrh na zrušení trvalého bydliště,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Bývalého nájemníka k tomu potřebovat nebudete. Pouze musíte doložit, že nájemní vztah daného nájemníka k vaší nemovitosti už zanikl, případně že nájemce objekt k bydlení neužívá a sám si trvalé bydliště z této adresy neodhlásil.  

Potřebovat tedy budete například nájemní smlouvu, ze které bude evidentní, že doba sjednaného nájmu už uplynula. 

Tip: Jak se daní pronájem?

Trvalý pobyt lze zrušit i v dalších případech

Kromě toho lze trvalý pobyt nájemníkovi zrušit i v dalších případech. Například v situaci, kdy objekt, kde měl nájemník nahlášeno trvalé bydliště, byl odstraněn, zanikl anebo nesplňuje podmínky k užívání za účelem bydlení. Nebo pokud si nájemník nahlásil trvalý pobyt ve vaší nemovitosti na základě pozměněných, neplatných anebo padělaných dokladů. Případně pokud došlo k uvedení nesprávných a nepravdivých skutečností.

„Pokud se některá z uvedených skutečností prokáže, součinnosti bývalého nájemce není zapotřebí a ohlašovna jeho trvalý pobyt na uvedené adrese zruší,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Tip: Jaké výhody má příjem z pronájmu nemovitosti?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ