Co budete dokládat k žádosti o dotace z Oprav dům po babičce?

17.10.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete nad využitím dotačního programu Oprav dům po babičce? Pokud splňujete všechny podmínky, ještě byste se měli podívat, co všechno bude nutné k žádosti o dotace doložit.

V létě byl představen nový dotační program s názvem Oprav dům po babičce, který zaujal mnoho lidí právě kvůli své výhodnosti. Aktuálně je přijímání žádostí v plném proudu a mnozí stále uvažují, zda se šance chytnou. Možná jim v rozhodování pomůže výčet toho, co všechno budou muset doložit, aby jejich žádost uspěla.

Základní informace o Oprav dům po babičce

  • Jedná se o dotační program z Nové zelené úsporám,
  • je podporováno zateplení starých rodinných domů,
  • žadatel o dotace musí být vlastníkem nemovitosti,
  • za splnění podmínek lze zateplit i rekreační objekt,
  • žadatel musí být ekonomicky aktivní a mít právo nakládat s nemovitostí,
  • na zateplení lze získat až 1 milion korun, max. však 50 % přímých realizačních výdajů,
  • lze navíc nad rámec získat ještě dotační bonusy,
  • po zateplení je nutné splnit dobu udržitelnosti.

Čtěte také: Co je doba udržitelnosti?

Doklady k žádosti o dotace Oprav dům po babičce

Zdroj: Depositphotos

 

Co doložit, když žádáte pouze o dotace na zateplení?

Hned prvním dokladem bude odborný posudek. Z toho musí jasně vyplývat rozsah a způsob provedení opatření a navíc i skutečnost, že opatření splňuje podmínky stanovené závaznými pokyny programu. Co v něm přesně nesmí chybět a jaký má být jeho rozsah, zjistíte v kapitole 7 v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory.

Dále budete potřebovat jakýkoliv dokument, který prokazuje vlastnictví bankovního účtu uvedeného v žádosti. Pokud má pak nemovitost více majitelů, musíte dodat souhlas všech spoluvlastníků.

Jestliže pak chcete požádat o rodinný bonus, díky kterému dostanete 50 000 Kč nad rámec za každé nezaopatřené dítě, které vychováváte, sežeňte ještě dokument prokazující výchovu.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na tepelné čerpadlo?

Jak doložit vlastnictví bankovního účtu?

O něco takového stačí požádat svou banku. Ta by vám měla vydat potvrzení. Důležité je, aby na něm bylo uvedeno vaše jméno a číslo bankovního konta.

Jaký dokument slouží k doložení výchovy nezaopatřeného dítěte?

Bohatě postačí doložit rodný list dítěte. V předložené kopii rodného listu však žadatel znečitelní místo narození a pohlaví dítěte a dále také místa narození obou rodičů.

Pokud o dotace žádá samoživitel nebo samoživitelka, bude muset takto anonymizovat veškeré osobní údaje o druhém rodiči dítěte.

Čtěte také: Lidé získají na opravu starého domu dotace od státu. Jaké jsou podmínky?

Co dodat po realizaci zateplení?

Jako důkaz, že jste dotaci, kterou získáte předem na uvedené bankovní konto, využili na zateplení domu, budete na závěr předkládat fotodokumentaci provedeného opatření.

Pokud se pak na provedení opatření využily nějaké materiály anebo výrobky, které nejsou uvedeny v Seznamu výrobků a technologií (SVT), bude nutné na závěr předložit i dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků. Vlastnosti použitého materiálu a výrobků totiž musí být v souladu s odborným posudkem. Prokázání má podstatný vliv na splnění podmínek programu.

Co ještě doložit pro zateplení rekreačního objektu?

Aby mohla být dotace z Oprav domů po babičce přiznána na rekreační objekt, musí v něm mít domácnost žadatele trvalý pobyt. Potřebné tedy bude doložit dokument prokazující trvalý pobyt.

Čtěte také: Jaké další dotace ještě můžete čerpat na zateplení nemovitosti?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 9 krát