Co byste měli vědět o spotové ceně energií a jak vypovědět spotový tarif

01.11.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete o spotovém tarifu? Pokud je to skutečně tak, podíváme se na to, jak vlastně funguje a za jakých okolností je možné vypovědět smlouvu.

U spotových tarifů se cena elektřiny a plynu mění téměř neustále. To mnoha lidem může z hlediska nejistoty vadit, o to víc v případě, kdy cena stoupá. Mnozí odběratelé pak budou po skončení cenového stropu uvažovat, zda nepřejít k jinému dodavateli, jestli cenu fixovat, nebo rovnou nevybrat právě spotový tarif. Co o něm potřebujete vědět?

Jak funguje spotový tarif?

Pojem spotová cena elektřiny nebo plynu vlastně znamená, že se jedná o cenu, která je závislá na pohybech na burze. Odběratel neboli spotřebitel se spotovým ceníkem tedy platí tu cenu, za kterou se energie nakupují přímo na burze. K tomu navíc ještě s pevně stanovenou marží od dodavatele.

Spotový tarif se tedy vyplácí především v případě, kdy je cena energií hodně vysoko a začíná klesat. Jestliže ale cena plynu nebo elektřiny naopak roste, oproti smlouvě s dodavatelem, kde je cena zafixována, bude ta spotová spíše nevýhodou, protože si odběratel připlatí.

Může mi dodavatel sám změnit tarif na spotový?

Ne, nemůže. Dokud máte s dodavatelem smlouvu na dobu určitou a jestliže máte navíc zafixovanou cenu energií, dodavatel vám sám od sebe nemůže změnit tarif na spotový. Pokud vám však smlouva s fixní cenou skončí, může vám spotový tarif nabídnout jako další z možností. V takovém případě byste si však měli vše důkladně promyslet. A pokud byste přece jen rádi zůstali u jistější fixní ceny, porovnejte nabídky ostatních dodavatelů.

Čtěte také: Rizika při změně dodavatele energií: na co si dát pozor?

Spotová cena a tarif: co to je, výhody, výpověď

Zdroj: Shutterstock

 

Jak vypovědět smlouvu s dodavatelem, když mám spotový tarif?

Řadu spotřebitelů to překvapí, ale poměrně jednoduše. S novelou energetického zákona, která nabyla účinnosti 1. října 2022, je možné takovou smlouvu kdykoliv ukončit, a to bez sankce. Jasně o tom hovoří § 11c odst. 2 energetického zákona, podle kterého může odběratel kdykoliv a bez postihu vypovědět smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu, pokud je způsob určení ceny přímo závislý nebo odvozený od změn ceny energií na organizovaných trzích a burzách s plynem nebo elektřinou.

Čtěte také: Jak vybrat správného dodavatele zemního plynu a šetřit?

Potřebujete k ukončení smlouvy souhlas dodavatele?

Souhlas dodavatele nepotřebujete, neboť výpověď je z právního hlediska jednostranné jednání. Dodavatel pak výpověď z vaší strany nemusí ani nijak potvrzovat, nebo dokonce akceptovat. Bohatě postačí, pokud mu bude výpověď řádně doručena.

Výpověď navíc bude platná i v případě, pokud by si ji dodavatel nepřevzal, ale až za určitou dobu. Na základě fikce doručení totiž platí, že když adresát nepřijme zásilku, písemnost se uloží, a i když si ji nevyzvedne, bude považována za doručenou posledním dnem lhůty deseti dnů ode dne, kdy byla k vyzvednutí adresátem připravena.

Existuje u výpovědi spotového tarifu nějaká výpovědní doba?

Ano, existuje. Výpovědní doba je u smlouvy o spotovém tarifu jeden měsíc a začíná běžet prvním dnem měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém byla doručena výpověď dodavateli elektřiny nebo plynu.

O tom, jak má taková výpověď správně vypadat a jaké informace a náležitosti musí obsahovat, si povíme v dalším článku. 

Čtěte také: Jak je to s vysokými zálohami a zvýšenou cenou u dodavatele?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát