Máte kvůli dnešní stávce nárok na volno při péči o dítě?

27.11.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Dnes probíhá ohlášená stávka učitelů. Plno dětí tedy do školy nepůjde. Máte ze zákona nárok na placené volno, pokud s dítětem zůstanete doma?

Dnes probíhá na řadě škol stávka, kterou vyhlásily školské odbory už 7. listopadu 2023. Jde o celostátní akci, a tudíž se zapojuje řada učitelů mateřských, základních a středních škol po celé republice. Mezi hlavní důvody můžeme zařadit pokles reálných mezd a platů pedagogických a nepedagogických pracovníků za posledních několik let.

V našem článku se ale podíváme na situaci rodičů. Mnoho z nich totiž bude muset zůstat doma s dítětem. Mají v práci nárok na volno?

Jak zjistím, zda naše škola stávkuje?

Informace o stávce učitelů bude s největší pravděpodobností vylepená na dveřích školy. Dále ji můžete zjistit na webových stránkách příslušného zařízení. Učitelská platforma pak na svém webu nabízí ke zhlédnutí mapu škol, která obsahuje i seznam těch, které sice stávku podporují, ale zároveň zajišťují i částečný provoz.

Musí mi zaměstnavatel poskytnout placené volno?

Zaměstnanec má v rámci zákoníku práce č. 262/2006 Sb. nárok na placené volno v případě určitých pracovních překážek. Péče o dítě z důvodu celostátní stávky učitelů však mezi překážky v práci na straně zaměstnance nepatří. Zaměstnavatel tedy v tomto případě není povinen poskytnout zaměstnanci placené volno.

Zaměstnanec se však se zaměstnavatelem může domluvit na přehození směny. Dále je ještě možné, aby zaměstnavatel pracovníka omluvil v práci z jiných důvodů, než stanovují právní předpisy. Učinit tak může na základě svého vnitřního předpisu, kolektivní smlouvy nebo na žádost zaměstnance. Obě strany se tedy mohou dohodnout na volnu neplaceném.

Čtěte také: Kdy máte nárok na náhradní volno?

Stávka – nárok na volno, ošetřovné, dovolenou, home office

Zdroj: Depositphotos

 

Jak je to s nárokem na ošetřovné během stávky?

O nároku na ošetřovné pro změnu pojednává zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Podle něj ošetřovné náleží zaměstnanci nejen kvůli péči o dítě mladší 10 let z důvodu jeho nemoci nebo úrazu a následně léčbě nebo rekonvalescenci, ale i z důvodu uzavření školského zařízení. Školské zařízení, zvláštní dětské zařízení nebo jiné obdobné zařízení však, musí být uzavřené z důvodu havárie, epidemie, mimořádného opatření nebo jiné nepředvídatelné události.

Stávka není považována za mimořádné opatření, kvůli kterému by škola nebo školka musela být uzavřena. Zároveň také nejde o nepředvídatelnou událost, neboť je stávka nahlášena předem. Ošetřovné kvůli péči o dítě, které je mladší 10 let, tedy v tomto případě náležet nebude.

Čtěte také: OSVČ a dohodáři by mohli získat nárok na ošetřovné, dávky se navíc mají řešit elektronicky

Má zaměstnanec kvůli stávce nárok na dovolenou nebo home office?

Důležité je vědět, že čerpání dovolené určuje především zaměstnavatel. Nicméně je to zaměstnanec, který si žádost o dovolenou podává. Taková žádost musí být podle zákoníku práce podána písemně nebo elektronicky, a to minimálně se čtrnáctidenním předstihem. Nicméně zákoník umožňuje tuto dobu zkrátit, pokud se na tom dohodnou obě smluvní strany. Zaměstnavatele tedy můžete ještě dnes zkusit písemně o dovolenou požádat, nicméně musíte brát v úvahu to, že vám není povinen v žádosti vyhovět.

Počet zbývajících dnů dovolené pak zjistíte v interním systému firmy, u zaměstnavatele nebo z výplatní pásky.

Nárok na home office u zaměstnankyň nebo zaměstnanců, kteří pečují o dítě do 9 let věku nebo o osobu ve stupni závislosti II, III, nebo IV, bude legislativně platný až od začátku příštího roku. Nicméně pokud vám zaměstnavatel neschválí dovolenou, můžete ho ještě zkusit požádat o konání práce z domu. I v tomto případě vám však není povinen vyhovět.

Čtěte také: Vymahatelný nárok na home office v novele zákoníku práce ve skutečnosti není

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ