Cestovní náhrady při práci v zahraničí může dostat i rodina zaměstnance. Kdy a jaké?

15.12.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Co všechno může získat od zaměstnavatele při vyslání nebo přidělení k práci v zahraničí zaměstnanec a jeho rodinní příslušníci? Co se proplácí ve valutách a co v české měně?

Práce v zahraničí spojená s nároky na cestovní náhrady nemusí spočívat jenom v jednorázových pracovních cestách, ale i v dlouhodobém vyslání do ciziny, v přeložení na místo do zahraničí nebo přidělení k jinému zaměstnavateli v zahraničí. To samozřejmě nelze zaměstnanci přikázat, je třeba se na tom s ním dohodnout. Ale kdo by to odmítal? S prací v zahraničí je spojena celá řada výhod. Kromě poznávání jiných zemí a jejich krás a kultury i hmotné výhody. Hodně zaměstnanců si dokáže z cestovních náhrad v zahraničí dost našetřit a přilepšit si významně ke mzdě nebo platu.

Druhy cestovních výdajů proplácených zaměstnavatelem

Zaměstnanec pak má nárok na proplacení různých cestovních výloh, jde především o náhradu:

  • jízdních výdajů (tj. náhradu za použití dopravního prostředku, např. na proplacení letenky nebo jízdenky na vlak a náhradu jízdních výdajů za použití místní hromadné dopravy, nebo na náhradu za spotřebovanou pohonnou hmotu, pokud cestoval vlastním vozem),
  • jízdních výdajů k návštěvě člena rodiny,
  • výdajů za ubytování,
  • zvýšených stravovacích výdajů, tedy na stravné čili tzv. diety,
  • a případných vedlejších výdajů, třeba nákladů na průvodce nebo tlumočníka.

Náhrady jen za první cestu do zahraničí a zpět do Česka

Zákoník práce již od roku 2012 říká, že náhrady přísluší zaměstnanci a členu jeho rodiny výhradně při první cestě do zahraničí a první cestě zpět. Takže jenom dvakrát za celou dobu výkonu práce v zahraničí. Jiné cesty by měly být považovány za soukromou záležitost zaměstnance a členů jeho rodiny. Náklady na tyto další cesty by si tak zaměstnanec a jeho rodina měli hradit ze svého. Zaměstnavatel však může nabídnout proplácení i těchto dalších cest.

I když si možná někdo myslí, že to platí i nyní, tak právě jen do 31. prosince 2011 platilo, že nárok na poskytnutí těchto cestovních náhrad vznikal automaticky při každé cestě do zahraničního místa výkonu práce či pravidelného pracoviště v cizině bez ohledu na to, kolikrát zaměstnanec cestoval.

Čtěte také: Jak se mají v roce 2024 změnit cestovní náhrady při pracovní cestě po Česku

Cestovní náhrady zaměstnanců a rodiny vyslaných do zahraničí

Zdroj: Shutterstock

 

Další automatické výhody pro zaměstnance státu a institucí napojených na státní rozpočet

Zaměstnanci státní a veřejné správy, kteří pobírají plat (v soukromém sektoru je práce odměňována mzdou), čili pracovníci různých misí v zahraničí, mají oproti pracovníkům privátního sektoru celou řadu výhod, nároků navíc. Tito zaměstnanci mají totiž vedle nároků dle zákoníku práce také nárok na speciální náhrady podle nařízení vlády č. 62/1994 Sb., o poskytování náhrad některých výdajů zaměstnancům rozpočtových a příspěvkových organizací s pravidelným pracovištěm v zahraničí.

Zaměstnavatel musí zaměstnanci poskytovat náhradu za zvýšené životní náklady v zahraničí. Dále se poskytují náhrady zvýšených vybavovacích nákladů, jízdních výdajů a výdajů za ubytování a výdajů spojených s přepravou osobních věcí. Jejich poskytnutí však oproti zvýšeným životním nákladům odvisí pouze od rozhodnutí zaměstnavatele. Obvykle, zvláště pracovníkům diplomatických misí, jsou však i tyto náhrady pro zaměstnance a jejich rodiny vypláceny.

TIP: Kalkulačka výše cestovních náhrad

Náhrada zvýšených životních nákladů

Zaměstnanci přísluší náhrada zvýšených životních nákladů od prvního do posledního dne přidělení k výkonu práce v zahraničí. Tato náhrada se poskytuje v cizí měně. Pokud si na dlouhodobý pobyt v zahraničí bere vyslaný zaměstnanec i manžela nebo manželku, zvyšuje se náhrada o 5 až 20 %, ale jen za podmínky, že manžel nebo manželka nemají po dobu výkonu práce v zahraničí příjem ze závislé činnosti nebo jako osoba samostatně výdělečně činná.

Rozhodne-li zaměstnavatel z bezpečnostních důvodů o evakuaci rodinných příslušníků zaměstnanců, přísluší každému zaměstnanci, který nadále plní pracovní povinnost v místě výkonu práce v zahraničí za mimořádného rizika, náhrada zvýšená o 20 %.

Pokud zaměstnanci vznikají mimořádné výdaje, protože děti nemají možnost v místě výkonu práce v zahraničí získávat bezplatné základní nebo střední vzdělání při zastupitelském úřadu České republiky nebo jiným způsobem získávat bezplatné vhodné základní nebo střední vzdělání v místě výkonu práce v zahraničí, zvýší se o částku účelně vynaložených výdajů. Zaměstnavatel uhradí pouze prokazatelně vynaložené výdaje na zápisné, školné a zkušebné, popř. výdaje jim na roveň postavené. Výdaje na individuální nebo dodatečnou výuku, na školní učebnice a pomůcky, pojistné, školní úbor, stravu, dopravu do školy a zpět, za nepovinné lekce, za školní akce apod. zaměstnavatel nehradí.

Čtěte také: Kdy máte nárok na placené volno kvůli lékaři?

Náhrada zvýšených vybavovacích výdajů

Zaměstnavatel může zaměstnanci poskytnout jednorázovou náhradu prokázaných zvýšených vybavovacích výdajů, třeba na vybavení bytu. Náhrada se poskytuje v českých korunách a může činit nejvýše čtyřnásobek měsíčního platu určeného zaměstnanci zaměstnavatelem pro výkon práce v zahraničí.

Náhrada jízdních výdajů a výdajů za ubytování

Zaměstnavatel může zaměstnanci poskytnout náhradu prokazatelně vynaložených výdajů za cestu do České republiky a zpět za účelem lékařské prohlídky, porodu, z důvodu nemoci, úrazu, dovolené a pohřbu manželky nebo manžela, rodičů nebo dětí. Ze stejného důvodu může zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci náhradu prokazatelně vynaložených výdajů za cestu do jiné země a zpět, nejvýše však v částce odpovídající výši obvyklých výdajů za cestu do České republiky a zpět. Zaměstnavatel může zaměstnanci poskytnout i náhradu ve výši prokazatelně vynaložených výdajů za cestu jeho rodinným příslušníkům. Náhrada se poskytuje v té měně, ve které zaměstnanci náklady vznikly.

Náhrada výdajů spojená s přepravou osobních věcí

Zaměstnavatel může zaměstnanci poskytnout náhradu prokazatelně vynaložených výdajů spojených s přepravou jeho osobních věcí, popřípadě i osobních věcí jeho rodinných příslušníků do místa výkonu práce a zpět. Zaměstnavatel může také uhradit prokazatelně vynaložené výdaje za pořízení přepravního obalu, správní poplatky spojené s přepravou, pojistné spojené s přepravou osobních věcí. Náhrada se vyplácí v měně, ve které vznikly zaměstnanci výdaje, které se mu nahrazují.

Čtěte také: Jak se vypočítá stravné ve valutách, které dostane zaměstnanec za den práce v zahraničí?

Na koho všechny může zaměstnanec dostat peníze

Jak vidno, zaměstnavatel může poskytovat cestovních náhrady i členům rodiny zaměstnance. Za člena rodiny zaměstnance se pro účely poskytování cestovních náhrad považuje manžel, registrovaný partner, vlastní dítě, osvojenec, dítě svěřené zaměstnanci do pěstounské péče nebo do výchovy, vlastní rodiče, osvojitel, opatrovník a pěstoun. Jiná osoba je postavena na roveň člena rodiny pouze za předpokladu, že žije se zaměstnancem v domácnosti. Členům rodiny zaměstnance se však nehradí stravné, obživu si musí zbytek rodiny zaměstnance hradit ze svých běžných příjmů.

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ