Spočítejte si, kolik procent ze mzdy nebo platu dostanete při pobírání nemocenských dávek

17.01.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Budete nastupovat na mateřskou? Anebo jen chcete vědět, kolik peněz budete pobírat, jestliže budete potřebovat nemocenskou nebo ošetřovné na dítě? Přečtěte si, jak probíhá výpočet, a orientační částku zjistěte na našich kalkulačkách.

Mezi dávky nemocenského pojištění můžeme zařadit nemocenské, peněžitou pomoc v mateřství, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, ošetřovné, dlouhodobé ošetřovné a otcovskou poporodní péči.

Kdo má nárok na dávky nemocenského pojištění?

Na tyto dávky mají za splnění zákonem stanovených podmínek nárok všichni zaměstnanci pracující na klasickou pracovní smlouvu bez ohledu na délku úvazku. OSVČ, které si dobrovolně platí nemocenské pojištění, mohou čerpat pouze peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou poporodní péči, nemocenské od 15. kalendářního dne nemoci a dlouhodobé ošetřovné.

Osoby, které pracují prostřednictvím dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti, mohou za splnění podmínek čerpat pouze peněžitou pomoc v mateřství a ošetřovné.

Čtěte také: Která zaměstnankyně může získat vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství?

Redukční hranice u nemocenských dávek

Výše nemocenských dávek je závislá především na výši mzdy nebo platu. Aby však mohl být stanoven denní vyměřovací základ pro výpočet výše dávky, musí se přihlédnout ještě k denním redukčním hranicím. Ty v roce 2024 vypadají takto:

1. redukční hranice

1466 Kč

2. redukční hranice

2199 Kč

3. redukční hranice

4397 Kč

Na základě těchto částek je vypočítán redukovaný denní vyměřovací základ. U OSVČ je pak denním vyměřovacím základem úhrn měsíčních plateb na dobrovolné nemocenské pojištění v rozhodném období. Rozhodným obdobím je 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla událost, na základě které bude OSVČ čerpat nemocenské dávky.

Čtěte také: Které nemocenské dávky se od roku 2024 mění?

Redukční hranice a výpočet výše dávek nemocenského pojištění 2024

Zdroj: Shutterstock

 

Kolik dostanete z redukovaného vyměřovacího základu na nemocenské?

Je dobré vědět, že do 1. redukční hranice se započítává 90 %, do částky mezi první a druhou je to 60 %, do třetí redukční hranice jde už jen 30 % a nad 3. redukční hranici není přihlíženo. To stejné přitom platí i pro stanovení výše nemocenského, ošetřovného a dlouhodobého ošetřovného.

Při pobírání nemocenské z důvodu nemoci, úrazu, rekonvalescence a karantény delší než 14. kalendářních dní dostanete

  • od 15. do 30. dne 60 %,
  • od 31. do 60. dne 66 %,
  • od 61. dne trvání 72 %.

Prvních 14 dní dočasné pracovní neschopnosti máte jako zaměstnanci, ale i brigádnici pracující na DPP nebo DPČ, nárok na náhradu mzdy nebo platu od zaměstnavatele. OSVČ nárok na náhradu mzdy nebo platu nemají. Ty jsou prvních 14 dnů neschopenky bez peněz. Až od 15. dne trvání začínají pobírat nemocenské dávky, pokud si tedy platily nemocenské pojištění.

Orientační výši nemocenské si můžete vypočítat na naší kalkulačce. Pro OSVČ pak máme také kalkulačku, která zjistí přibližnou výši nemocenské při DPN.

Kolik procent ze mzdy nebo platu dostanete u mateřské a otcovské?

Při stanovení výše redukovaného denního vyměřovacího základu u mateřské, otcovské, ale i vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství se opět přihlíží k redukčním hranicím. Do 1. redukční hranice se přitom započítává 100 %, do 2. je to 60 %, do 3. jde už jen o 30 % a k částce nad 3. redukční hranici se již nepřihlíží.

Při pobírání peněžité pomoci v mateřství máte nárok na 70 % redukovaného denního vyměřovací základu. Stejná výše platí i pro otcovskou poporodní péči neboli otcovskou dovolenou.

Jak je to s výpočtem ošetřovného?

U klasického, ale i dlouhodobého ošetřovného činí výše 60 % z redukovaného denního vyměřovacího základu.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY