Při posuzování nároku na invalidní důchod vás posudkový lékař nepotřebuje vidět osobně

18.03.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Budete v blízké době žádat o invalidní důchod? Pokud ano, pojďme se společně podívat, jak celý proces přiznání bude probíhat.

Aby člověku vznikl nárok na invalidní důchod, musí k tomu kromě dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu snižujícího práceschopnost splnit ještě další podmínky. Vykládá je zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Jak probíhá posouzení nároku?

Co se děje po podání žádosti o invalidní důchod?

Ihned po podání žádosti o invalidní důchod u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení se začíná řešit právě zdravotní stav žadatele. Posudkový lékař z Institutu posuzování zdravotního stavu, který bude posuzovat váš zdravotní stav kvůli nároku na invalidní důchod, u vašeho ošetřujícího lékaře „objedná“ základní vyšetření, na které se budete muset dostavit. V této chvíli máte také možnost doložit veškeré lékařské zprávy, pokud jste tak ještě neučinili. Vaší povinností bude také vyplnit profesní dotazník.

Pokud vše výše zmíněné posudkový lékař již má, zpracuje posudek vašeho zdravotního stavu, resp. na posuzování případné invalidity. To mu může zabrat až 75 dnů. Během tohoto období vás navíc může lékař požádat o doložení dalších podkladů.

Čtěte také: Jak zažádat o invalidní důchod?

Bude mě posudkový lékař osobně vyšetřovat?

Pravděpodobně nebude. Posudkový lékař rozhodne o tom, zda jste invalidní, a to obvykle bez toho, aby vás musel osobně vidět. Je tomu tak především proto, že ve skutečnosti nijak nezkoumá vaši nemoc nebo úraz, ale pouze jejich následky, které vedou ke snížené pracovní schopnosti. K tomu postačí dodané lékařské zprávy a nálezy.

ČSSZ navíc na svých webových stránkách uvádí, že žadatele o invalidní důchod zve k osobnímu jednání pouze výjimečně, a to např. pokud potřebuje ověřit nějaké nesrovnalosti v podkladové dokumentaci.

Čtěte také: Pracovní možnosti u invalidních důchodců

Jak probíhá a dlouho trvá proces přiznání invalidního důchodu

Zdroj: Depositphotos

 

Uznání invalidity k nároku na důchod nestačí

Jestliže posudkový lékař usoudil, že máte dostatečně sníženou práce schopnost na to, abyste byli uznání invalidní v prvním, druhém, nebo třetím stupni, ještě ani zdaleka není nic u konce.

Institut posuzování zdravotního stavu vám sice zašle posudek o invaliditě, ale následně bude muset Česká správa sociálního pojištění ověřit, zda vzniká nárok na invalidní důchod, čili zda máte splněnou potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění.

Potřebná doba účasti na důchodovém pojištění u invalidního důchodu

Věk žadatele

Nutná doba pojištění pro nárok

Do 20 let

Méně než 1 rok

20 až 22 let

1 rok

22 až 24 let

2 roky

24 až 26 let

3 roky

26 až 28 let

4 roky

Nad 28 let

5 let

Pokud je žadateli o invalidní důchod více než 28 let, bude se potřebná doba účasti na důchodovém pojištění zjišťovat za posledních 10 let před vznikem invalidity. Podmínka získání potřebné doby se bude považovat za splněnou, jestliže byla získána kdykoliv v období těchto roků.

Jiná situace je u osob starších 38 let. U těch bude podmínka potřebné doby považována za splněnou, jestliže se jednalo alespoň o 10 let pojištění v období posledních 20 let před vznikem invalidity.

Čtěte také: Jak probíhá přezkoumání invalidity?

Kdy dojde rozhodnutí od ČSSZ?

Pokud jste splnili potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění a váš zdravotní stav odpovídá invaliditě prvního, druhého, nebo třetího stupně, nic by nemělo bránit přiznání invalidního důchodu. Rozhodnutí by vám mělo být zasláno po finální kontrole průběhu pojištění. Následně už je proces u konce a dále probíhá jen zpracování a zajištění výplaty.

Čtěte také: Na jakou smlouvu pracovat v invalidním důchodu?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY