Projekt Badatel - Šance pro středoškoláky

22.02.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Po vzoru ostatních evropských zemí zahajuje Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci projekt Badatel, jehož zásadní motivací je zapojení mladých vědců či adeptů na vědeckou dráhu již v řadách studentů středních škol.

Po vzoru ostatních evropských zemí zahajuje Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci projekt Badatel, jehož zásadní motivací je zapojení mladých vědců či adeptů na vědeckou dráhu již v řadách studentů středních škol.

Nosnou myšlenkou autorů je poznání, že i dnešní středoškoláci mohou zásadně promluvit a participovat na seriózních vědeckých výzkumech či být členy kolektivu autorů odborných publikací. Inspirací českému projektu je zejména desetiletá tradice podobné akce v Maďarsku.

Dle stránek organizátorů této akce projekt Badatel nabízí středoškolským studentům bezplatnou možnost stát se součástí špičkových vědeckých týmů, radost z vědy (zatím bez honorářů a jiných benefitů), umožňuje úspěšným studentům prezentovat své výsledky nejenom na konferencích, ale i v časopisech a soutěžích. Základním kamenem je, dle tutorů, dobrovolná práce a to bez formálních omezení a byrokracie; důležitou je též v první řadě motivace před inteligenčním kvocientem, či známek z vysvědčení. Šanci má tedy každý!

A jak se do projektu zapojit? Nejprve je třeba se rozhodnout, ve které kategorii byste rádi, mírně řečeno, udělali onu pověstnou díru do světa: biologie, fyzika, chemie, matematika, či vědy o zemi. Dalším krokem by mohlo být kliknutí na stránky databáze projektů http://www.badatel.upol.cz/databaze.php a následná inspirace možnými konkrétnějšími tématy. Adepti by si primárně svého supervizora - může jím být středoškolský kantor, vysokoškolský pracovník nebo člen renomované laboratoře - měli najít sami, v opačném případě však je možná i pomoc ze strany fakulty (mkubala@prfnw.upol.cz). V etapě hledání neojptimálnějšího supervizora bude dobré řídit se pokyny na výše zmíněných stránkách http://www.badatel.upol.cz/student.php. Hlavním úkolem supervizorů má být metodická pomoc při výzkumu či poskytnutí laboratoře k realizovaní výzkumu.

Jak už bylo řečeno, soutěž není omezena formálně, proto nejsou nikde zveřejněna data o konečném termínu podání přihlášek.


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Eva Vojtíšková