Vláda schválila výši sociálních stipendií

03.03.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Až středeční zasedání vlády rozhodlo o podmínkách vyplácení měsíčního příspěvku pro chudší studenty. Třináct tisíc vysokoškoláků, kteří mají právo na sociální stipendium, si však na peníze bude muset ještě nejméně měsíc počkat. Zákon sice počítal s vyplácením příspěvků již od ledna, ale celá akce se "překvapivě" opozdila.

Až středeční zasedání vlády rozhodlo o podmínkách vyplácení měsíčního příspěvku pro chudší studenty. Třináct tisíc vysokoškoláků, kteří mají právo na stipendium, si však na peníze bude muset ještě nejméně měsíc počkat Zákon sice počítal s vyplácením příspěvků již od ledna, ale celá akce se "překvapivě" opozdila.

Kdo bude studijní dotaci pobírat? Nově schválený návrh ministerstva školství počítá s vyplácením příspěvků studentům z rodin, kde příjem nedosáhne 1,1 násobku životního minima. 1600 korun budou studenti mladší 26 let dostávat deset měsíců v roce a státní pokladnu to přijde na 220 miliónů. Aby se příspěvky mohly začít vyplácet, musí školy změnit stipendijní řády.

Neradujte se však předčasně. Ještě se totiž nedořešil zásadní problém: Kdo bude sociální stipendia vyplácet? Novela vysokoškolského zákona ukládá tuto povinnost děkanátům jednotlivých studijních ústavů. Zástupcům akademiků se ale toto řešení vůbec nezamlouvá. "Na vysoké školy je delegována povinnost složitě organizovat výplatu těchto stipendií, která jsou vlastně sociální dávkou," uvedl místopředseda České konference rektorů Václav Cejpek. Zástupci vysokých škol požadují, aby se o přilepšení studentům postaralo ministerstvo práce a sociálních věcí. Zároveň se domnívají, že podle zákona nemohou rozhodovat o tom, kdo má na stipendium nárok.

Studentům se nelíbí, že podle nařízení mají o stipendia žádat přímo v budově školy. Podle předsedkyně Studentské komory Rady vysokých škol Kláry Poláčkové je ustanovení pro chudší vysokoškoláky diskriminující stejně jako věková hranice 26 let.

Bohužel se můžeme "těšit" na další tahanice mezi ministerstvy a vysokoškolskými ústavy. Jeden fakt však hraje do not studentům. Sociální stipendia se budou vyplácet zpětně od ledna. To znamená, že si někteří z nás při první "výplatě" sáhnou na docela pěknou sumu a o slibovanou částku nepřijdou. Pravidlo "Čím později, tím více," v tomto případě není úplně k zahození.

Zdroj: čtk, ihned.cz.




Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Tomáš Svoboda