GLOSA: Předvolební školní guláš

04.03.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Myslíte si, že se vysokoškolákům žije špatně? Mají univerzity málo peněz? Bojíte se, že se nedostanete na vysokou školu? Nebojte, máme volby, a naši politici nám slibují vyřešit všechny problémy, i ty se školou.

Myslíte si, že se vysokoškolákům žije špatně? Mají univerzity málo peněz? Bojíte se, že se nedostanete na vysokou školu? Nebojte, máme volby, a naši politici nám slibují vyřešit všechny problémy, i ty se školou.

Je to zvláštní, ještě před měsícem jsem měl dojem, že žiju ve státě, jehož politikům mohou být vysoškoláci ukradení, kteří vysoké školy a univerzity berou jako nutné zlo, a kteří frází "podpora vzdělání" rozumí "ještě je chvíli budeme tolerovat". Najednou, světě div se, všichni vědí, že potřebujeme více vysokoškolsky vzdělaných lidí, že si musíme školy hýčkat atd. atp. Bylo by krásné věřit, že naši politici procitli, ale nebuďme bláhoví - to oni zase jednou potřebují zvolit. Tak nám slibují a slibují, někteří si dokonce naše hlasy předplácejí. Se zajímavou novinkou se vytasila Strana zelených - hodlá zrušit přijímačky na střední i vysoké školy. Jistě je to krok populární a získá si mnoho příznivců, kde se však budou skladovat studenti už zelení nepíší. Těžký oříšek zřejmě řešili komunisté. Pokud byli u moci, likvidovali inteligenci jak jen to šlo (a že to šlo velmi dobře...). Dnes je však nutné do programu nějakou tu "podporu vzdělání" zanést. Co s tím? Inu, naši rudí si poradili - chtějí bezplatné školky (zde růst inteligence nehrozí) a bezplatné vyšší odborné školy. Přeci každý nemusí hned na vysokou, že... Svou pozici vládnoucí strany však velmi dobře využili sociální demokraté. Odsouhlasili nový zákon, který zajišťuje vyplácení stipendia sociálně slabším. Věc má malý háček - platit se začne zřejmě až po volbách. Jejich sdělení je tak jasné - zvolte nás a stipendium dostanete, a to dokonce zpětně od ledna. Když si nás nezvolíte, máte smůlu. Já se jen bojím, kolik podobných zákonů nás do voleb ještě čeká...

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Alexandr Průša