Pedagogika proti krajně pravicovým tendencím

14.03.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Pedagogika proti krajně pravicovým tendencím, tak se jmenuje seminář pro učitele a učitelky z Německa a České republiky k tématu zacházení s projevy pravicového extremismu ve škole. Proběhne od 9. do 12. května v Drážďanech ve studijním centru nadace Brücke/Most, která podporuje česko-německé porozumění a spolupráci.

Pedagogika proti krajně pravicovým tendencím, tak se jmenuje seminář pro učitele a učitelky z Německa a České republiky k tématu zacházení s projevy pravicového extremismu ve škole. Proběhne od 9. do 12. května v Drážďanech ve studijním centru nadace Brücke/Most, která podporuje česko-německé porozumění a spolupráci. Komunikovat se bude v němčině a češtině, tlumočení je zajištěno.

Pohraniční regiony v Sasku a severních Čechách procházejí strukturálními proměnami a jsou postiženy nezaměstnaností. V obou regionech lze pozorovat proticizinecké nálady a rasisticky motivované útoky. Ultrapravicové skupiny nabývají obliby u mladistvých. Diskriminace a rasismus se stávají problémem ve školách, krajně pravicově orientovaní žáci jsou součástí denní reality, stále častěji se objevují ultrapravicové symboly a oblečení, v oběhu je ultrapravicová hudba a tisk. S těmito problémy se musí ve školách potýkat mnoho vyučujících.

Seminář by měl odpovědět na jejich potřeby pramenící z každodenní konfrontace s projevy krajně pravicového extremismu a xenofobními náladami. Účastníci by se měli učit spolu a od sebe navzájem, vyměnit si zkušenosti týkající se způsobů, jak zacházet s ultrapravicovým extremismem, jeho formami a také důsledky pro žáky/ně a pro vyučování.

Zkušení němečtí a čeští referenti a referentky (Ina Gamp-Lämmer, pedagogická vedoucí Nadace Brücke/Most, Carsten Enders, Kerstin Knye a Juliane Dieckmann ze Zemského sdružení politicko-kulturního vzdělávání Sasko, Martin Balcar z Nadace Divoké husy v České republice a Jana Weinbergerová, která bude překládat) nastíní problematiku ultrapravicových struktur v Sasku a České republice, představí symboly a formy výskytu ultrapravicových subkultur a budou podněcovat tematické diskuze. Druhá část semináře je věnována způsobům a možnostem jednání a reagování na projevy extremismu a rasismu ve vyučování a ve školách. V této části představí Brazilec August Boal svou metodu divadla Fórum. V rámci této metody proběhnou rekonstrukce školních situací, během nichž se účastníci semináře cítili bezmocní nebo nespokojení se svými reakcemi. Společně pak vypracují a z různých hledisek vysvětlí způsoby jednání a jejich využití v běžném životě.

Přihlásit se můžete nejpozději do 26. dubna 2006 na adrese info@bruecke-most-stiftung.de nebo na adrese Petra Zachová, Nadace Brücke/Most, Reinhold-Becker-Str. 5, 01277 Dresden, Deutschland, petra.zachova@bruecke-most-stiftung.de. Náklady na seminář, stravování a ubytování ve dvoulůžkovém pokoji obnáší 50 € pro německé a 30 € pro české účastníky. Pokud si přejete ubytování v jednolůžkovém pokoji, musíte zaplatit příplatek 10 € za noc. Pozváni jsou učitelé a učitelky ze Saska a České republiky, přednostně z pohraničí. Maximální počet účastníků je 20.


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Magdaléna Trusinová