PRESSO: Budoucnost patří debatování!

25.03.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Není debatování jako debatování. Žhavou novinkou pro letošní léto je debatování akademické. Že nevíte o čem je řeč? No tak honem sem, ať nejste za hlupáky!

Není debatování jako debatování. Žhavou novinkou pro letošní léto je debatování akademické. Že nevíte o čem je řeč? No tak honem sem, ať nejste za hlupáky!

Není to tak dlouho, co byl v Brně vyhlášen Mistr České a Slovenské republiky v debatování. Debatování, jak možná nevíte, je nový, progresivní sport pro akademiky a všechny správné intelektuály. Pravidla jsou prostá - není důležité mít co říct, rozhoduje, jak se to řekne. Soutěžící se rozdělí na dvě skupiny, zvolí se téma diskuze a vybere se, kdo bude obhajovat "pro" a kdo "proti". Pak všichni zaloví se svých hlavách, vytasí se svými znalostmi a mluví a mluví a mluví... a když jsou všichni moc unavení, vyhlásí se vítěz a jde se domů. Nebo do hospody, kde už se mlčí, protože všechno "důležité" se řeklo během soutěže. A kdo nechápe, že se tímto rozvíjí osobnost, myšlení atakdále, je hloupý, ošklivý a pravděpodobně neumí jíst příborem!

Upřímně se těším na ty sportovní přenosy za pár let - Robert Záruba bude vzrušeně řvát do mikrofonu: "Přepište historii, česká dvojice vydebatovala olympijské zlato! Tak ne, vážení, Italové našli další argument a přebíjí naše. To, je škoda, to je škoda. A ne! Je to tam! Máme zlato!"

Ano, přeháním, ale myslím, že abych o něčem mohl smysluplně debatovat, měl bych o věci také něco vědět. Hezky řečená blbost je stále blbostí. A hledat odpovědi na otázky, o kterých toho mnoho nevím, mi přijde přinejmenším ztráta času. Ale co byste chtěli - jsem hloupý, ošklivý a... co je to příbor?

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Alexandr Průša