Potrapte svá bříška

02.05.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


"Od první hodiny jsem se do orientálního tance zamilovala," říká břišní tanečnice Vendula Jiránková.



"Od první hodiny jsem se do orientálního tance zamilovala," říká břišní tanečnice Vendula.

O rostoucím zájmu o tento exotický koníček svědčí i rostoucí počet kurzů. Jeden z nich vede Vendula Jiránková(25) z Brna. V rámci studia anglistiky a germanistiky na FF MU pobývala před pěti lety ve Vídni. Právě tam s tančením začala. "Tehdy u nás břišní tance ještě nebyly tak populární, takže jsem netušila, co mě čeká. Hudba i pohyby byly přesně "to pravé". Je to pro mě nejpřirozenější druh tance." Vlastní kurzy otevřela až po třech letech na popud svého okolí.



Právě kurzy a co nejvíce domácího tréninku by doporučila všem zájemcům o ovládnutí tohoto sportu. Nejdůležitější ale prý je, aby "člověk hudbu cítil. Pokud někdo tančí na písničku, která se mu líbí, je ten tanec vždy krásný."

Co jí tanec dává? "Strašně mě obohacuje. Myslím, že mi dodává seběvědomí, hezčí postavu a ladnější pohyby. Je to jediný koníček, který mě ani na chvilku nenudil. Jediná nevýhoda je, že není tak fyzicky náročný, takže to doháním běháním a posilovnou." Vendula tancuje průměrně třikrát týdně, ale když si koupí nové CD, tak "nemůže přestat tančit".

Tanečnice si často přivydělávají vystoupeními. To ji prý ale zatím příliš neláká. Nedávno se zúčastnila soutěže Miss orient. "Na semifinále v Praze mě vystoupení samozřejmě nemine. Také si pořídím nějaký nový kostým - už se moc těším."

Náklady spojené s tančením mile překvapí. "Stačí nějaká vzdušnější sukně a penízkový pás," radí Vendula. Ten nejvýhodněji pořídíte přímo v Egyptě nebo Tunisu, ale už od 500Kč ho lze koupit i v Čechách.

Také už vám zní v uších cinkání penízků? Neváhejte a roztančete svá bříška. Určitě nebudete litovat!


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Kavanová