OSMA: Návrh úpravy Obchodního zákoníku neodpovídá předpisům EU

02.06.1999 | ,
Domovská stránka


Navržené úpravy Obchodního zákoníku neodpovídají právním předpisům v zemích Evropské unie (EU), nevycházejí z praktické znalosti potřeb kapitálového trhu a především neposkytují menšinovým akcionářům dostatečnou ochranu. Tím znemožňují standardní fungování trhu a v konečném důsledku ohrožují možnost přistoupení České republiky do EU. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Ivan Pelikán z Ochranného sdružení malých akcionářů (OSMA).
"Nemyslím si, že by při přípravě některých právních norem šlo pouze o uspěchanost. O navrhované úpravě jsme diskutovali s delegací EU, dáme podnět Komisi pro cenné papíry (KCP), ministerstvům financí a spravedlnosti a obrátíme se na poslance. Chtěli bychom, aby tvůrci takových zákonů byli označeni a nesli osobní důsledky," uvedl Pelikán.
OSMA podle něho doporučuje návrh novely Obchodního zákoníku zcela přepracovat a vycházet ze smyslu legislativy EU a z obvyklé praxe členských států.
Z analýzy návrhu, která vycházela zejména z německého obchodního zákona, Pelikán zdůraznil mimo jiné možnost vyloučení menšinových akcionářů z cílové společnosti či skutečnost, že horním limitem pro odkupování má být nejvyšší kurs. OSMA navrhuje určit minimální cenu v souladu se zvyklostmi v EU jako poměrný podíl na hodnotě podniku.
Další ustanovení podle něho například umožňuje vydírání akcionářů pod pohrůžkou zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií v návaznosti na získání majority ve společnosti.
Nedostatky OSMA shledává i v návrhu vyhlášky o povinném odkupování akcií, na kterém s KCP spolupracovala a upozornila na trvající neutěšený stav plynoucí z jejího opoždění. "Mezi nejzávažnější nedostatky odkupování patří kupní cena stanovená hluboko pod šestiměsíčním váženým průměrem a nepřiměřeně dlouhá splatnost ceny, která bývá stanovena až na pět let," konstatoval místopředseda OSMA Aleš Hodina.
Za nejkřiklavější příklady problémů s dlouhou splatností označil společnosti EZ Praha, Sklárny Kavalier a Sklo Bohemia.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka