Poslanecká sněmovna podpořila liberalizaci povinného ručení

04.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Monopol České pojišťovny na poskytování takzvaného povinného ručení by měl od roku 2000 skončit. Vládní návrh zákona, který včera hlasy 149 ze 169 přítomných poslanců schválila sněmovna, předpokládá, že tento druh pojištění by mohly poskytovat i další pojišťovací ústavy.
Poslanci do zákona zapracovali i ustanovení, které by mělo zabránit tomu, aby se ručení po liberalizaci výrazněji zvýšilo.
Změny, které včera poslanci v zákoně učinili, by měly znamenat, že v příštím roce bude minimální sazba povinného ručení ve stejné výši jako letos a v nejbližších letech se bude zvyšovat především v závislosti na inflaci. Maximální sazba povinného ručení by však až na určité výjimky mohla být jen o 30 procent vyšší.
Obavy z prudkého nárůstu cen povinného ručení vyvolal návrh vyhlášky, kterou mělo ministerstvo financí původně určovat minimální a maximální sazby. Sazba u osobních automobilů do 1000 ccm se sice podle tohoto materiálu měla v roce 2000 snížit ze současných 912 na 885 korun, u automobilů do 1350 ccm se ale měla naopak zvýšit, a to z 2124 na 3064 korun. U vozů do 1850 ccm pak měla narůst ze současných 2952 na 4842 korun. Sazby automobilů do 2500 ccm měly podle tohoto návrhu vzrůst ze 4524 Kč na 6482 Kč a u automobilů nad 2500 ccm ze 7128 Kč na 10.039 korun.
Schválený zákon počítá se zřízením některých nových subjektů, jako je například Česká kancelář pojistitelů sdružující pojišťovny, které k provozování této činnosti získaly povolení ministerstva financí. Organizace by měla mimo jiné spravovat garanční fond, do něhož mají zúčastněné pojišťovny finančně přispívat. Z fondu by měly být hrazeny škody, které způsobí řidiči nepojištěných vozů.
Proti nové legislativní normě hlasovali jen komunisté. S její výslednou podobou však nejsou zcela spokojeni ani poslanci Unie svobody, kterým vadí, že reguluje ceny povinného ručení. Předseda klubu unie Karel Kühnl v této souvislosti hovořil o "cenovém kartelu". Jeho strana ale zákon nakonec podpořila, neboť považuje za důležité už to, že odstraňuje dosavadní monopol České pojišťovny.
Novou legislativní úpravu pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla by nyní měl projednat ještě Senát.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ