Většina pojišťoven má zájem o poskytování povinného ručení

07.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Většina pojišťoven poskytujících neživotní pojištění má zájem o získání licence na provozování povinně-smluvního pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla k 1. lednu 2000. Vyplývá to z ankety ČTK.
Zájem o povinné ručení po jeho demonopolizaci vyjádřily Česká pojišťovna, Česká kooperativa, ČS-Živnostenská pojišťovna, IPB pojišťovna, Allianz, Generali, Česko-rakouská pojišťovna (ČRP), Komerční pojišťovna, Universal, Chmelařská pojišťovna, Certusia, Slavia, Hasičská vzájemná pojišťovna, Winterthur a Česká podnikatelská pojišťovna. Tajemník oddělení public relation České asociace pojišťoven Jan Kábrt ČTK řekl, že o vstup do České kanceláře pojistitelů, která bude pro toto pojištění zřízena, projevilo zájem 17 pojistitelů. Předpokládá se přitom, že celkem zažádá o povolení k poskytování povinně-smluvního pojištění 17 až 20 pojišťoven.
Některé významnější pojišťovny mají obavy z toho, aby licenci nedostaly kapitálově slabě vybavené pojišťovny, které by nebyly schopny dostát závazkům ke klientům. V tom případě by totiž její závazky hradila Česká kancelář pojistitelů z jí spravovaného garančního fondu, kam budou přispívat všechny pojišťovny, provozující toto pojištění.
Podle Marie Malé z ČRP je třeba pro provozování tohoto pojištění nutné co nejdříve specifikovat podmínky pro udělení licence. V zájmu zákazníků bude nutné klást důraz i na dosavadní činnost pojišťovny na trhu a prokázání celkové připravenosti poskytovat tento druh pojištění, dodala.
Naopak generální ředitel pojišťovny Universal Milan Točina míní, že by při udílení licence nemělo docházet k diskriminaci menších pojišťoven. "K poskytování povinně-smluvního pojištění by měla být připuštěna drtivá většina pojišťoven, aby po zrušení monopolu nedocházelo ke kartelovým spojením," podotkl.
Licence k provozování povinně-smluvního pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla bude vydávat ministerstvo financí.
Zákon o povinně smluvním pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, který ruší monopol České pojišťovny na takzvané povinné ručení, by při dalším hladkém legislativním procesu měl vejít v platnost k 1. lednu 2000.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ