Předepsané pojistné České pojišťovny v pololetí 23,4 mld.Kč

30.07.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Na 23,4 miliardy Kč proti 21,0 miliardy korun ve srovnatelném období loni stouplo na konci prvního letošního pololetí předepsané hrubé pojistné České pojišťovny (ČP). Jak včera ČTK informoval tiskový mluvčí ČP Michal Urban, z toho v neživotním pojištění bylo klientům předepsáno pojistné za 19,2 miliardy a v životním pojištění za 4,2 miliardy korun.
Celkové náklady na pojistná plnění představovaly 7,3 miliardy korun u neživotních a 4,4 miliardy korun u životních pojištění. Vytvořený čistý zisk 609,6 miliónu korun za první pololetí 1999 byl o téměř 60 miliónů Kč vyšší než ve stejném období loni, kdy čistý zisk tohoto pojišťovacího ústavu činil 550,5 miliónu korun. Pokračuje tak trend postupného zvyšování zisku, který trvá již od roku 1997. Za celý loňský rok vykázala Česká pojišťovna auditovaný čistý zisk 834,1 miliónu korun a její generální ředitel Ladislav Bartoníček očekává, že letošní celoroční výsledek bude minimálně o deset procent lepší.
Pozitivní vývoj hospodářského výsledku byl podle Urbana mj.ovlivněn vhodným umístěním investic, které zajistilo stálost výnosu z úročených finančních instrumentů a příznivě se promítl také růst cen na akciovém trhu a pokles úrokových sazeb z počátku roku, díky němuž se podařilo dosáhnout vyšších výnosů při obchodování s obligacemi.
Urban zdůraznil, že pro druhé letošní pololetí je jednoznačnou prioritou ČP příprava podmínek povinně smluvního pojištění odpovědnosti za škodu z provozu vozidel, které od příštího roku nahradí dosavadní nevyhovující systém povinného ručení.
"Česká pojišťovna se chystá nabídnou svým klientům nové povinné ručení za výhodných cenových podmínek s tím, že sazby budou blízké nejnižší možné hranici stanovené nedávno schváleným zákonem," uvedl mluvčí ČP s tím, že v připravovaném produktu se počítá s tím, že motoristé budou moci již od druhého roku získat slevu v případě, že budou jezdit bez nehod.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ