Union pojišťovna ukončila loňský rok se ziskem 9,228 miliónu Kč

17.08.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


S čistým ziskem 9,228 miliónu při výnosech 143,044 miliónu korun ukončila své loňské hospodaření a. s. UNION pojišťovna. V roce 1997 společnost vykázala ztrátu 10,999 miliónu při výnosech 112,477 miliónu Kč. ČTK to dnes sdělila generální ředitelka Šárka Fromeliusová.

Podle ní stagnace českého hospodářství způsobila v pojišťovně meziroční pokles předepsaného pojistného z předloňských 132,75 miliónu na 124,202 miliónu Kč v roce 1998. Hlavním zdrojem pojistného bylo pojištění velkých rizik, které představovalo 86,3 procenta celkového pojistného. Pojištění motorových vozidel činilo 9,8 procenta a pouze 3,9 procenta zaujímalo pojištění malých rizik.

"Dosažený zisk byl vytvořen lepším zhodnocením při finančním uložení základního jmění a pojistně-technických rezerv. Díky vyšším výnosům jsme pokryli ztrátu na technickém účtu, která byla zapříčiněna poklesem pojistného," charakterizovala hospodaření společnosti Fromeliusová.

Ke konci letošního roku vedení pojišťovny plánuje nárůst objemu přijatého pojistného na 171,6 miliónu. Ve druhém pololetí letošního roku vstoupila společnost na trh s životním pojištěním občanů a nyní již zprostředkovala podle ředitelky několik desítek smluv. "Do konce roku plánujeme uzavřít s klienty necelých dva tisíce smluv," dodala Fromeliusová.

Pojišťovna, jenž má základní jmění 300 miliónů korun, vznikla jako specializovaný pojistitel průmyslových a podnikatelských rizik. Je součástí finanční skupiny Union Group, která vlastní 96procentní podíl pojišťovny. Celkem 50 zaměstnanců se stará o 300 podnikatelských či průmyslových klientů.

Union pojišťovna byla založena v listopadu 1995, vlastní činnost zahájila o rok později. Ústav nemá licenci na pojištění životní a úrazová. Vedle Ostravy, kde má pojišťovna centrálu a pracoviště, působí v Brně, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Praze, Zlíně a Hradci Králové.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ