Licenci na povinné ručení včera MF udělilo šesti pojišťovnám

12.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Ministerstvo financí udělilo první licence na poskytování povinně-smluvního pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla Česko-rakouské pojišťovně, Allianz pojišťovně, Chmelařské pojišťovně, Kooperativě, České pojišťovně a Komerční pojišťovně. ČTK to včera oznámila mluvčí MF Jana Vargová.

Každá ze šesti pojišťoven může nabízet služby v oblasti povinného ručení již od dnešního dne. "Motoristé mohou teoreticky již zítra s jednou z uvedených pojišťoven podepsat smlouvu," doplnila.

Legislativními, technickými, technologickými a finančními podmínkami zřejmě projdou i další pojišťovací ústavy. "Byli bychom rádi, kdyby další licence byly uděleny nejpozději do konce října," naznačila Vargová.

O povolení nabízet uzavírání smluv na povinné ručení zažádalo celkem 13 pojišťoven. MF zkrátilo čas pro udělení licencí u výše jmenovaných ústavů zhruba o tři týdny, neboť zákonná tříměsíční lhůta by vypršela až po 8. listopadu. Doposud nemusel majitel vozidla uzavírat žádné pojištění a měl pouze povinnost zaplatit pojistnou částku do konce února. Na provozování pojištění měla monopol Česká pojišťovna.

Nyní musí každý majitel vozidla, kterých je zhruba šest miliónů, do konce letošního roku uzavřít novou smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Bez ní od nového roku vystaví nebezpečí pokuty až 20 tisíc Kč nebo zákazu řízení až na jeden rok.

Vše změnil letos schválený zákon, vycházející z principů vyspělých zemí. Podle něho musí být pojištění pro rok 2000 sjednáno zvlášť ještě do konce roku 1999. Placení bude závislé na smlouvě mezi pojišťovnou a pojištěncem.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ