Zaměstnanecké pojišťovny auta pojišťovat nemohou, VZP ano

08.12.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Zaměstnaneckým pojišťovnám se nelíbí, že narozdíl od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) jim zákon neumožňuje nabízet klientům vedle zdravotního pojištění také například cestovní připojištění do zahraničí a pojištění automobilů. Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček dnes ČTK řekl, že svaz bude prosazovat, aby se pojišťovny řídily podle jednoho zákona.

"My (zaměstnanecké pojišťovny) máme na starosti pouze zdravotní pojištění a vyrovnaný rozpočet. VZP má i aktivity, které se zdravotní péčí až tak nesouvisejí," uvedl Gajdáček. VZP umožnila ve svých prostorách poskytovat pojištění automobilů České podnikatelské pojišťovně. Ta také inzeruje v časopise Jistota, který je rozesílán klientům VZP spolu s formulářem na uzavření povinného ručení v této komerční pojišťovně. Obě pojišťovny se hájí tím, že mají uzavřenou řádnou smlouvu o spolupráci a inzerci si Česká podnikatelská zaplatila.

Mluvčí VZP Kateřina Zamastilová ČTK řekla, že VZP postupuje v souladu s licencí, kterou jí udělilo ministerstvo financí v roce 1995. Vedle cestovního zdravotního připojištění občanů ČR při pobytu v cizině a smluvního zdravotního pojištění osob s dlouhodobým či krátkodobým pobytem na území ČR nabízí v rámci zprostředkovatelské činnosti úrazové pojištění či pojištění zavazadel, a to ve spolupráci s Hasičskou vzájemnou pojišťovnou a Českou podnikatelskou pojišťovnou. Zisk z této činnosti jde do zdravotního fondu a do fondu prevence.

"Domnívám se, že je to těžko přijatelná praxe," řekl v úterý televizi Prima ministr zdravotnictví Ivan David, který by se rád situací dále zabýval.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ