MF: Nepoužívaná auta lze vyřadit i v lednu bez povinného ručení

20.12.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Držitelé vozidel, která nebudou od 1. ledna 2000 provozována na pozemních komunikacích a která v řadě případů ani neexistují, nemusejí předkládat doklad o pojištění odpovědnosti (povinné ručení) orgánům evidence silničních vozidel současně se žádostí o trvalé vyřazení motorového vozidla z provozu. ČTK to v pátek oznámilo Ministerstvo financí (MF) ČR.

MF totiž nepovažuje trvalé vyřazení vozidla z provozu za změnu, v důsledku které dochází ke změně vlastníka vozidla, s níž je spojen zánik pojištění a současný vznik povinnosti sjednat nové pojištění nebo odevzdat orgánu evidence státní poznávací značnu a osvědčení o technickém průkazu.

Vyřadit vozidla je ale pro jistotu lepší co nejdříve, ještě během ledna 2000, rozhodně ale před tím, než dojde k výměně dat mezi Centrálním registrem vozidel a Českou kanceláří pojistitelů. Pak může motoristy čekat vysvětlování, z jakého důvodu neplní povinnosti stanovené zákonem o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Zjistí-li kontrola, že vozidlo bylo provozováno na pozemní komunikaci v rozporu se zákonem, tj. bez pojištění odpovědnosti z jeho provozu, bude provozovateli vozidla udělena pokuta až do 20 tisíc korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ