Aktuálně.cz: Dráhy dluží státu milion na pojistném

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Dráhy podle serveru Aktuálně.cz dluží státu na pojistném. Ze stamilionů, které dostaly od státu na program pro propouštěné zaměstnance, měly zaplatit také pojištění. To ale neudělaly a Správa železniční dopravní cesty jako právní nástupce Českých drah nyní prohrála tři spory, ve kterých jde o zaplacení pojistného a příspěvků na státní politiku zaměstnanosti za více než jeden milion korun, píše server.

České dráhy po rozhodnutí vlády v roce 2000 mohly na základě doprovodného sociálního programu platného do roku 2005 vyplácet peníze odcházejícím zaměstnancům. Do roku 2005 totiž musely snížit počet zaměstnanců o 14.000 na 85.000 zaměstnanců. Odcházející železničáři tak mohli získat pevné odstupné mezi 30.000 Kč a 110.000 Kč a pohyblivou část, která závisela na počtu odpracovaných let u podniku a době zbývající k odchodu do důchodu.

Ročně tak šlo na sociální program pro železničáře zhruba 300 milionů korun. Dráhy ale tyto částky získané od státu nezahrnovaly do celkové sumy rozhodující pro odvody pojistného. Okresní správy sociálního zabezpečení i centrální sociální správa takový postup označily za nezákonný a po drahách začaly peníze vymáhat, informuje server.

"Jenom Okresní správa sociálního zabezpečení v Chomutově částku i s penále vyčíslila na více než půl milionu korun, další statisíce vymáhala sociální správa v Praze. Správa dopravní železniční cesty se proto obrátila na soud, neuspěla ale ani u Městského soudu v Praze a nyní ani u Nejvyššího správního soudu," píše.

Ten podle Aktuálně.cz rozhodl, že dráhy měly příspěvek od státu do celkové sumy pro výpočet pojistného zahrnout. Usnesení vlády, kterým byl uvedený program schválen, není obecně platným právním předpisem a nemůže tedy měnit zákon o daních z příjmů, rozhodl soud podle serveru ve všech třech případech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK