Vlakem ČD loni jelo 181 milionů lidí

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - České dráhy přepravily v loňském roce 180,9 milionu lidí, což je 2,7 milionu osob, tedy o dvě procenta, více než v roce 2005. Drahám vzrostl také přepravní výkon, a to o čtyři procenta. Na tiskové konferenci to uvedl náměstek generálního ředitele Jiří Kolář. Podle něj rostly i tržby, jejich výši ale před konečným zúčtováním zveřejnit nechtěl.

Průměrná přepravní vzdálenost se zvýšila o necelý kilometr na 38,1 km. O to se zasloužil zejména příliv cestujících na dálkových spojích typu SuperCity Pendolino, ale jejich počet rostl i v příměstských vlacích. Naopak klasické regionální osobní a spěšné vlaky zaznamenaly pokles.

Díky Pendolinu mezi Prahou a Ostravou stoupl počet cestujících na této trati zhruba o třetinu a současná denní obsazenost rychlovlaků se pohybuje kolem 70 procent.

Dráhy loni investovaly zhruba dvě miliardy korun do obnovy vozového parku. Podnik mimo jiné nakoupil 20 jednotek Regionova, šest příměstských "Pantografů" a 38 vozů vlaky vyšší kvality. Letos chce v modernizaci pokračovat, stejně jako v projektu modernizace vybraných stanic Živá nádraží, v rámci kterého loni dokončil čtyři stanice. Nádraží by se měla v budoucnu rozdělit do pěti kategorií podle rozsahu nabízených služeb.

Z internetového prodeje jízdenek firma loni utržila 5,1 milionu korun a prodala 12,5 tisíce lístků. Letos chce loni zahájený internetový prodej rozšířit z vlaků vyšší kvality a spojů mezi krajskými městy i na lůžkové a lehátkové vozy a chystá zavedení nových jízdenkových automatů, které budou vedle korun přijímat i eura a platební karty. Pro cestující vlaků SuperCity a později i na dalších spojích chce také nabídnout možnost objednat si půjčení auta v cílové stanici.

Zatímco nákladní doprava každoročně přináší zisk, osobní doprava je pravidelně ztrátová. České dráhy jako celek zřejmě za loňský rok vykážou ztrátu 450 milionů korun, což je o 130 milionů korun lepší výsledek než rok předtím. Podle mluvčího ČD Aleše Ondrůje letos očekávají zisk kolem 50 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK