Euro: V ČR se loni prodalo o pětinu více nových počítačů

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - V České republice se loni prodalo přes 782.000 nových počítačů, tedy o 24,6 procenta více, než tomu bylo v roce 2005. Ve svém pondělním vydání to píše týdeník Euro s odkazem na data od analytické společnosti Gartner.

Celosvětově se prodej počítačů loni zvýšil o 9,5 procenta na 239 milionů kusů. V regionu zahrnujícím Evropu, Blízký východ a Afriku se prodalo 80 milionů počítačů, tedy o 10,8 procenta více než v roce 2005.

Pozici lídra trhu si s více než sedmnáctiprocentním tržním podílem drží v ČR i nadále společnost Acer, která boduje zejména v segmentu přenosných počítačů, tedy notebooků a laptopů. S odstupem dvou procentních bodů je na druhém místě společnost Hewlett-Packard, trojkou českého trhu je americký Dell s více než devítiprocentním tržním podílem. Do desítky nejprodávanějších značek pronikly i tři české firmy, BGS Levi s počítači Lynx, AutoCont a T. S. Bohemia, píše týdeník.

Zvýšené prodeje počítačů podle Eura netáhne pouze segment velkých firem a korporací, který je společně se státní správou již tradičně největším odbytištěm počítačů v Česku. Rostoucí zájem mají o počítače i domácnosti a středně velké firmy.

Český počítačový trh patří podle vyjádření šéfa lokální pobočky společnosti Acer Tomáše Čecha pro týdeník k nejvyspělejším z bývalých zemí střední a východní Evropy. Nejrychleji zde podle něj rostou prodeje notebooků a přitom je tu stále ještě prostor i pro prodeje stolních počítačů. "Kdybychom se porovnávali například s rakouským trhem, pak jeho struktury i velikosti v přepočtu na počet obyvatel bychom měli dosáhnout během tří let," uvedl Čech.

Vzhledem k faktu, že český trh PC má v porovnání se západoevropskými zeměmi stále nižší penetraci a rezervy v prodejích přes retailové řetězce, shodují se manažeři, že růst odbytu nových počítačů bude pokračovat. "Nynější tempo růstu přes dvacetiprocentní hranici lze udržet přibližně do roku 2010. K tomuto datu se stále více budeme srovnávat s úrovní v západní Evropě," uvedl generální ředitel českého zastoupení Fujitsu Siemens Computers Tomáš Rutrle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK