Studium v zemích Evropské unie

27.11.2007 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Podávání přihlášky na vysokou školu se nemusí zúžit pouze na oblast České republiky. Vstupem do Evropské unie se Čechům otevřela brána i ke vzdělání v zahraničí. Přístup ke studiu mají přitom studenti členských zemí stejný jako studenti země domácí.

Podávání přihlášky na vysokou školu se nemusí zúžit pouze na oblast České republiky. Vstupem do Evropské unie se uchazečům otevírá brána ke vzdělání v zahraničí. Přístup ke studiu mají přitom studenti členských zemí stejný jako studenti země domácí.

Bulharsko, Lotyšsko, nebo Belgie? Studium v zahraničí s sebou jistě přináší zařizování navíc. Vynaložené úsilí se ale vyplatí. Nejen, že si zdokonalíte jazykové znalosti a dovednosti, seznámíte se s novou kulturou a přáteli, ale můžete načerpat i nové zkušenosti, které uplatníte ve svém budoucím povolání.

Podmínky přijetí
Pokud jste se rozhodli pro vysokou školu v členské zemi EU, musíte nejprve absolvovat jazykovou zkoušku. (Přehled jazykových zkoušek naleznete zde.) Po jejím úspěšném složení přistupujete k přijímacímu řízení. Vzhledem k tomu, že některé přihlášky na vysokou školu je třeba poslat už rok dopředu, např. na Oxford nebo Cambridge, doporučuje se začít s přípravou dříve, alespoň rok a půl před zahájením školního roku.

Výdaje
Platba školného se mění v závislosti na vzdělávacím systému a zákonu členské země EU, přičemž platí pravidlo, že domácí i zahraniční studenti mají stejná práva. Registračním poplatkům a školnému se vyhnete např. v Dánsku, Lucembursku, Řecku, Slovensku, Polsku a Rumunsku. Naopak ve Velké Británii, Irsku a Estonsku si sáhnete hluboko do kapes. Výška školného se zde pohybuje v rozmezí od 2000 do 5000 eur ročně. Rovnost se netýká pouze výdajů, ale i příjmů. Pokud stát svým studentům přispívá na vzdělávání, získají tyto výhody i zájemci ze zemí EU. Příspěvky se přitom nevztahují na kolejné, stravné a nájemné, pouze na samotné vzdělávání.

Práce při studiu
Během pobytu v zahraničí si můžete přivydělat na studium prací. Ta ale bývá pro zahraniční studenty omezena na poloviční úvazek, v jiném případě je stanoven rozsah možných odpracovaných hodin. V zemích, které neomezují počet občanů přicházející na pracovní trh, platí v oblasti práce stejná pravidla jak pro domácí, tak pro zahraniční studenty.

Délka pobytu
Studijní pobyty lze rozdělit do dvou skupin podle délky jejich trvání. Jedná se o dlouhodobé studijní pobyty, tzv. degree studium, po jejichž ukončení získáte odbornou kvalifikaci a krátkodobé pobyty, tzv. non-degree studium, trvající pouze několik měsíců.

Programy
Program Socrates - zaměřuje se na podporu spolupráce škol, rozvoj systému vzdělávání a v neposlední řadě i na zlepšování kvality výuky.

Člení se do osmi podskupin:

  • Comenius - vzdělávání ve školách
  • Erasmus - vysokoškolské vzdělávání
  • Grundtvig - vzdělávání dospělých
  • Lingua - jazykové vzdělávání
  • Minerva - využívání informačních a komunikačních technologií,otevřené a distanční vzdělávání
  • Průzkum a inovace - otázky vzdělávací politiky (ARION, EURYDICE, NARIC)
  • Společné akce - spolupráce s dalšími programy EU
  • Doplňkové aktivity - podpora aktivit, které nejsou součástí jednotlivých podprogramů

    V rámci EU je největším institutem určeným pro vysokoškolské vzdělávání program Erasmus. Prostřednictvím něj mohou studenti vysokých škol získat grant na 3-12 měsíční studijní pobyt v jakékoliv zemi EU. Přitom se jim díky evropskému systému kreditů bude započítávat celé období studia v zahraničí.

    Programu Socrates se v současné době účastní 31 zemí, z nichž 25 je členy EU, tři země do EU kandidují a tři jsou členy Evropského sdružení volného obchodu (ESVO).

    Kompletní seznam vzdělávacích programů EU (Leonardo da Vinci, Mládež, Jean Monet, Elearning aj.) k nahlédnutí zde.

    Více informací o možnostech studia v jednotlivých zemích EU naleznete na stránkách Evropské informační sítě pro mládež.


    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Kateřina Dušková