Senát podpořil zákonnou úpravu činnosti PGRLF

17.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Činnost Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) bude upravena zákonem o zemědělství. Počítá s tím jeho novela, kterou schválil Senát. Novela také mění podmínky vracení dotace a penále Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu. Nyní ji ještě dostane k podpisu prezident.

PGRLF, který poskytuje dotace zemědělcům, byl založen jako státem stoprocentně vlastněná akciová společnost pouze na základě usnesení vlády, což kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), řekl senátorům ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Novela má proto dořešit právní stránku působení tohoto fondu a jeho programů.

Fond bude moci i nadále poskytovat nynější podpory a bude je moci rozšířit i na vodovody, kanalizace, čističky nebo spalovny. NKÚ již před několika lety upozornil na to, že fond založený jako akciová společnost nemůže ze zákona rozdělovat státní podporu. Podle předkladatelů však žádná jiná možnost než zachování nynější podoby není pro stát vhodná.

Novelu podpořil například místopředseda senátního zemědělského výboru Josef Vaculík (KDU-ČSL). Připomněl, že PGRLF vznikl v roce 1993 a poskytl zemědělcům dotace, díky nimž mohli čerpat úvěry přesahující 100 miliard korun. Přispěl tak ke stabilizaci zemědělského sektoru.

Navrhovaná změna má podle Gandaloviče také odstranit přílišnou byrokracii a tvrdost zákona. Jde o situaci, kdy by zemědělec musel vracet dotaci a podle současné úpravy by k ní musel zaplatit příslušné penále. Na odpuštění penále se už nemá pohlížet jako na veřejnou podporu. Novela by také měla snížit administrativní zátěž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK