Jen slábne při růstu akcií, na mušce centrální banky

04.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro i dolar v pondělí ruku v ruce s růstem akcií mírně posilovaly vůči jenu, což naznačovalo, že se na trh vrací chuť riskovat. Investoři se ale...

...budou držet spíše zpátky před sérií měnových zasedání centrálních bank.

Euro se mezitím stabilizovalo k dolaru po vrtkavé páteční seanci, během níž vyskočilo na dotek rekordního vrcholu, načež se opět stáhlo. Údaje o nečekaném růstu průmyslového sektoru Spojených států pomohly kompenzovat zprávu, že v tamní ekonomice v lednu poprvé po čtyřech a půl letech ubylo pracovních míst.

Pohyby na akciových trzích jsou poslední dobou významným faktorem pro pohyby směnných kursů, neboť investoři vnímají výkony akcií jako barometr rizika.

Hlavní japonský index Nikkei <.N225> v pondělí uzavřel o 2,7 procenta výš na dvoutýdenním maximu [ID:nMUL426894], zatímco evropské burzy dopoledne rostly zhruba o 0,6 procenta.

Euro v 11:00 přidávalo 0,3 procenta na 158,27 jenu <EURJPY=>, dolar posiloval o 0,2 procenta na 106,83 jenu <JPY=>.

Vůči americké měně euro nepatrně zpevňovalo na 1,4812 dolaru <EUR=>. V pátek jednotná měna dosáhla dvouměsíčního maxima 1,4956 dolaru, úrovně těsně pod listopadovým rekordem 1,4966.

Dolar v lednu zasáhlo dvojí ostré snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) spolu s obavami z recese největší ekonomiky světa a dalších možných úvěrových ztrát amerických finančních institucí, tentokrát pramenících z problémů dluhopisových pojišťoven.

Investoři čekají na měnová rozhodnutí centrálních bank ve Velké Británii, Austrálii a eurozóně, jež zasedají tento týden.

"Bank of England má podle očekávání sazby snížit, RBA (Reserve Bank of Australia) zvýšit a ECB (Evropská centrální banka) ponechat beze změny," řekl Adrian Schmidt, analytik z Royal Bank of Scotland.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK